szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A nyugodt alvás záloga: jó ágyrács, jó matrac

Sulyok Timea, 2010. márc. 01.


Még a legnyugodtabb alvás közben is a helyzetváltoztatással terheljük a gerincoszlopot és az izmokat. Pedig az izomzat és a szövetek regenerálódásához szükségünk van a lazító, pihentető alvásra. Ennek feltétele a megfelelő „alvási környezet” megteremtésének, melynek előfeltétele a megfelelő alvási rendszer (matrac, ágyrács, vagyis bázistartó, matracvédő, párna) kiválasztása.

A nyugodt alvás záloga: jó ágyrács, jó matrac

 

Minél jobb minőségű egy matrac, annál több részből áll. A legjobb matrac hét zónás. Felesleges több zónára osztani a matracot, mert testünk szelvényezettsége ennél többet nem igényel. Követve a zóna-elvet, a bázistartókon lehetőség van az egyes zónák keménységének szabályozására. Típusoktól függően beállíthatók a fekvőtől akár az ülő pozícióig. A matracvédők segítik a higiéniai háttér megteremtését. A matrac alatt vagy felett használva kétoldali védelmet jelentenek a foltok és más szennyeződések ellen, biztosítva a matracok hosszú élettartamát. A párnák a fejet anatómiailag megfelelően illesztik a rendszerhez, segítve a teljes harmónia kialakulását, és megkönnyítik a szabad légzést.

 

A matracok minősége elsősorban az alapanyaguktól függ. A latex mag a puhaságot adó kaucsukfa tiszta nedvéből, valamint a tartósságot és jó műszaki jellemzőket biztosító kőolajból előállított gumiból áll. 100 °C hőmérsékleten vulkanizálják, majd szárítják. Ha a hőkezelés nem megfelelő, gyenge minőségű latexet kapnak, amely rövid időn belül porladni kezd. A latex mag két oldalán található a bélés, mely típustól függően lehet teveszőr, szűzgyapjú, pamut, lószőr, kókuszrost, poliészter. A huzat, típustól függően fix, vagy lehúzható, mosható. Készül olyan matrac is, amelynek huzata dupla szövetű, aloe vera tartalmú, ami mosáskor sem oldódik ki. Közismert az aloe vera gyógyító, nyugtató hatása.

 

Az ágyrács, vagyis a bázistartó az alvási rendszer fontos alapeleme. Nevét onnan kapta, hogy az ágykereten belül elhelyezkedő ágybázist - matracot - tartja. A bázistartók kiemelik és fokozzák a matracok jó tulajdonságait, segítenek a matrac szellőztetésében, tökéletesítik a gerinc tehermentesítését. A kényelem fokozása céljából a fekvési síkok manuálisan vagy motorikusan az ülő pozícióig beállíthatók. A rugós egységek több rétegű, enyvezett falemezből állnak. Az ágyéki zóna alatt duplasoros kivitelűek, és a rajtuk található tolattyúk segítségével a keménység fokozatmentesen beállítható. A motoros változat négy törésvonala öt, szinkronban mozgó síkra osztja a fekvőfelületet, melyekkel az ágyon fekve a legkülönbözőbb variációk állíthatók be.

 

Speciális műanyagból készült zónák gondoskodnak a váll és gerincvédelmi zóna optimális besüllyedéséről, a gerincoszlop tehermentesítéséről. Az ágyéki zónában a farugós modulok keménysége a beállító tolattyúk segítségével kézzel szabályozható. Egyéni keménységszabályozási lehetőség van a testsúly, testméret, és a hátkontúr alapján. A vállnyomás-csökkentő rendszer dinamikus és lágy váll alátámasztást biztosít a magban. Megkönnyíti az éjszakai forgolódást, tompítja a gerincre ható dinamikus erőket. A fa részek és az ütközők nedvességállóak.

 

A biomatracok kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. A testhez igazodnak, alvás közben a gerincet természetes állapotában tartják. Stabil alátámasztást adnak a test minden pontján, engedik a váll és a csípő besüllyedését, oldalfekvéskor a hátgerinc tehermentesítését biztosítják, ezáltal pihenés közben védelmet nyújtanak a gerincnek.

 

A jó matrac szerkezeténél fogva enyhíti a napi megfeszített munka okozta fáradtságérzetet, elősegíti a mindennapi regenerálódást, kipihent ébredést. Nagyfokú rugalmasság jellemzi, strapabíró, hosszú élettartamú, kiválóan szellőzik, atka és baktériumálló. A megfelelő hőmérséklet és az egészség megőrzése érdekében a jó minőségű ágybetétek egyik oldala téli, másik oldala nyári kialakítású. Az ágybetétek anyaga erős varrású és sűrű szövésű, ezzel is gátolva a por behatolását a betét belsejébe. A vegyileg kezelt bevonat megakadályozza a baktériumok és különböző mikroorganizmusok megtelepedését az ágybetétben.

 

Vásárláskor nem elég csak felületesen vizsgálni (ráülni, kézzel nyomogatni) egy ágybetétet. Legalább öt percig rá kell feküdni, és az alvásmódnak megfelelő mozdulatokat végezni. Mindenkinek jogában áll a terméket - még az ágyat is - megfelelő módon kipróbálni! Úgy kell megvizsgálni az ágybetétet - a megfelelő keménység megállapításáért - hogy a kezet a derék alá helyezve le kell feküdni. Ha a kéz a derék alatt az ágybetétbe süpped és nem mozgatható, akkor puha, ha könnyen mozgatható, akkor túl kemény az ágybetét.


Az új matracot az első három hónapban kéthetente, később két-háromhavonta forgatni kell a kényelmi réteg egyenetlen tömörödésének elkerülése miatt. Forrás: www.epitinfo.hu

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!