szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A pálmák világa

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 27.


A kertekben sokszor találkozhatunk olyan növényekkel, melyek megjelenésüket tekintve valahogy egyáltalán nem illenek egy magyar ház köré. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet őket tartani, vagy hogy nem néznek ki fantasztikusan, csapán első pillantásra meg tudjuk állapítani, hogy nem őshonosak, még akkor is, ha nem vagyunk kifejezetten nagy növényrajongók. Mindezek ellenére a pálmák jó néhány faja hazánkban is jól érzi magát, szépen növekszik, és hidegtűrésük is nagyon jó.

 

A pálmák világa

Tartásuk

A hidegtűrésüknek köszönhetően a bátrabbak megpróbálkozhatnak a kiültetéssel is. Ebben az esetben olyan fajokat is beszerezhetünk, melyek nem éppen törpenövésűek. Ilyen például a Kínai kenderpálma. Ez a növény kistermetű a pálmák között, maximum 4-5 méter magasra növekszik. A sima törzsű, sötétzöld levelű növény esetében azért arra sem árt figyelni, hogy olyan helyet keressünk számára a kertben, ahol a fagyoktól viszonylag védve van. Bár a körülbelül 60 centis leveleket nevelő pálma jól tűri a hideget, az igazi téli zimankó, mely meghaladja a -18°C-ot, bizony már tönkreteheti a féltve gondozott, legyezőszerű díszekkel rendelkező növényt.

 

Természetesen ennél kisebb és nagyobb pálmák tartására is van lehetőség, kinek-kinek kapacitása és kedve szerint. Azoknak, akiknek nincs olyan szerencséjük, hogy saját kertben élhessék ki a virágok iránti szenvedélyüket, nekik ideális a törpepálma. Magassága 1,5 méter körüli, és nagyon strapabíró kis növény. Ennek köszönheti népszerűségét is, hiszen cserépben tartva a teraszon is szépen cseperedik, a hideget olyan jól tűri, mint nagyobb testvérei, és levelei is ugyanolyan gyönyörűek lesznek. Sőt, a törpepálma esetében gyakran előfordul, hogy legfőbb díszei kékes színben pompáznak.

 

Hogy ne csak a szúrós leveleikről ismert pálmafajok álljanak itt, említsünk meg olyat is, mely a nemesítésnek köszönhetően már nálunk is remekül megél, ha egy kicsit odafigyelünk rá. Ilyen például a fagytűrő banán. Ennek a gyönyörű növénynek trópusi társaival szemben a hidegtűrő képessége figyelemre méltó, bár ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne, nem árt, ha néhány óvintézkedést teszünk. A banánpálmák mindegyike hatalmas és fantasztikus megjelenésű levelekkel rendelkezik.

Bár van olyan képviselője is, mely tartható dézsában, mégsem lenne szerencsés egy kisebb erkélyen foglalkozni vele, mert a teljes területet leárnyékolná a másfél méteres leveleivel. A fagyálló banán kifejezetten kerti nővény. Ez nem is csoda, hiszen közel 5 méteresre is megnőhet, óriási leveleivel örvendeztetve meg a lelkes kertészeket. Ahhoz, hogy kibírja a telet, a tövét 40-60 cm vastagon be kell takarni szalmával vagy kukoricaszárral. Ne ijedjünk meg, a szár ekkor is el fog fagyni, de ez nem befolyásolja a növény életét, hiszen ha a rizóma ép marad, akkor a következő nyáron meglepő gyorsasággal fogja bontogatni vitorlaszerű leveleit.

 

Teraszon

Amikor egy pálmát cserépben vagy dézsában nevelünk, fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a növényünk növeszt-e karógyökeret. Ha igen, akkor mindenképpen egy speciális, pálmacserépre lesz szükségünk, hogy a fácska torzulás nélkül tudjon növekedni. Átültetni fajtától függően viszonylag sűrűn kell, mielőtt még az erőteljesen növekedő gyökérzet kitolná magát a növényt a tartójából. Ilyenkor a kiemelt földet szedjük ki a feltekeredett részek közül és vágjuk vissza azokat. Ezáltal könnyebb lesz visszaültetni, valamint sok-sok elágazással tudjuk biztosítani a növényünk megfelelő tápanyagellátását. A cserepes pálmák teleltetése általában kevés vízzel történik egy hűvösebb helyen ugyanúgy, ahogyan azt a többi mediterrán növény esetében már megszokhattuk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!