szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A pazarló vízhasználat vége! Több marad a zsebünkben

Szépzöld, 2015. febr. 18.


Tudta, hogy a világon milliók szomjaznak, míg a fejlett országokban hatalmas vízpazarlás folyik? Ráadásul a feleslegesen elfolyatott vizet ugyanúgy ki kell fizetni, mintha használtuk volna. Éppen ezért érdemes odafigyelni, egy – két trükköt bevetni, mert ezzel nem csak éltető vizet spórolhatunk, hanem a pénztárcánk is ducibb maradhat.

A pazarló vízhasználat vége! Több marad a zsebünkben

A csap

Sokan rengeteg vizet pazarolnak azzal, hogy feleslegesen folyatják a vizet a csapból. Még azokkal is előfordul, hogy ezt teszik, akik egyébként odafigyelnek erre. Gondoljunk csak arra, amikor éppen szappanozzuk a kezünket. Elenyészően kicsi azoknak az embereknek a száma, akik ilyenkor elzárják a csapot. Pedig értékes vizet pazarolnak vele, mégpedig nem is keveset. Megoldás azonban erre is van: el kell zárni a csapot. Aki azonban tudja magáról, hogy ennél kényelmesebb, az beszerezhet egy szenzoros kiegészítőt a csapra. Lényegében olyan lesz, mint a bevásárlóközpontok csapjai: amikor aláteszi a kezét, akkor jön a víz, így a szappanozás nem pazarol több éltető folyadékot.

Azzal is sokat spórolhatunk, ha az átfolyó víz mennyiségét szabályozzuk. Egységnyi idő alatt ugyanis meglepően sok víz jön át a csapon, amire igazából nem is lenne szükségünk. Egy elmés – és 1000 forint alatti – szerkezettel megoldást is találhatunk. A nagyobb méretű anyacsavarra hasonlító kiegészítőt a csap végére kell szerelni. Az pedig nem engedi, hogy egyszerre túl sok víz jöjjön keresztül rajta. A kieső folyadékot pedig levegővel pótolja, méghozzá úgy, hogy mi észre sem vesszük a különbséget. Maximum akkor, ha egy edényt szeretnénk megtölteni, hiszen az akár 3-szor, 4-szer annyi időbe is telhet.

Egy újfajta elgondolás is napvilágot látott, aminek lényege az, hogy adott mennyiségű vízzel számolhatunk. Ezt persze modern formában kell elképzelni: egy olyan csap jelenhet meg a szemünk előtt, ami először kiméri a szükséges vízmennyiséget, majd csak azt engedi átfolyni. Ezzel pedig limitálhatjuk a fogyasztást, és feleslegesen sem fogjuk folyatni a csapot, hiszen látjuk, hogy még mennyi vizünk van.

Újrahasznosítás

Sok esetben újra lehet hasznosítani a vizet. Azt is, amit elhasználunk, és azt is, amit igazából nem mi használunk. Az elsőre tökéletes példa a WC öblítése. Mi, a fejlett országok lakossága ivóvizet használunk erre a célra, vagyis elképesztően pazarlóan bánunk a készleteinkkel. Mert az öblítésre tökéletesen alkalmas lenne az a víz is, ami a kézmosás után keletkezik, vagy éppen amivel az arcunkat mostuk meg. Ezt pedig könnyedén át lehet vezetni a tartályba, ami ebben az esetben egy túlfolyót igényel. Akik szeretnék, azok a fürdővizet is használhatják erre a célra, hiszen a megoldás gyakorlatilag ugyanaz.

A másik újrahasznosítás az esővíz gyűjtése. Sokan azzal védekeznek, hogy nem esztétikus a hordó, ám ezen könnyen lehet segíteni egy kis festékkel, vagy takaró növényzettel. Az összegyűjtött vízzel pedig locsolni is lehet, de – mivel ez nincs agyonfertőtlenítve – a bőrnek és a hajnak is nagyon jót tesz.

Kapcsolódó cikk: Tedd az ablakra! Pliszé és a spagetti függöny

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!