szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A pisztácia története

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 05.


A pisztácia kedvenc olajos magvaink közé tartozik. Általában csak sós és pörkölt formában találkozunk vele, hiszen nálunk nem terem. Nagyon kellemes aromája van, és azon rágcsálnivalók csoportjába sorolható, melyeket nagyon nehéz abbahagyni.

A pisztácia története

A növény Közel-Keleten és Ázsiában őshonos. Régészeti bizonyítékok alapján, Törökország területén a i. e. 6. évezredben már ismerték és fogyasztották. A Biblia is feltehetően említi a pisztáciát, bár ezt a magyar fordítások ritkán tükrözik. A bibliai kutatók szerint idős Jákob, mikor ajándékot küldött fiain keresztül Egyiptomba, a számára ismeretlen és hatalmas férfinek, akiről később kiderült, hogy meghaltnak hitt fia, József volt, a mandula mellett valószínűleg nem diót, hanem pisztáciát csomagoltatott. Irán területén is már évezredek óta termesztik, a perzsák előszeretettel fogyasztották különféle desszertekhez, mely szokást az arabok is felvették.

 

A pisztáciát a rómaiak is szerették, főleg Szicíliában termesztették, de Európában nem vitték széjjel, hanem a spanyolokat meghódító arabok. Azonban mégsem lett népszerű egészen a 19. századig, amikor a növény magja eljutott Kaliforniába. Az angolok már a 16. századtól ismerték, de nem szerették meg. Az Újvilágban elindult hatalmas pisztácia termesztés azonban jelentős érdeklődést váltott ki az európai termelés felé is. Ma már a legjobb pisztáciát Törökországból, Iránból, Afganisztánból és Szíriából lehet beszerezni. A mai napig kedvelt desszert alapanyag, hiszen különleges zöld színe látványossá teszi akár a süteményeket, akár a fagylaltot.

 

A pisztácia gyógyhatásainak feltérképezése korántsem tekinthető teljesnek. Magas az A-, B-, E-vitamin tartalma, valamint az ásványi anyag és nyomelem koncentrációja. Kiemelkedik vastartalma, azonban a vizsgálatok szerint a sok vasnak csupán 10%-a hasznosul a szervezetben, de ez még így viszonylag nagyobb mennyiséget jelent. Evése során vigyázni kell könnyen pattanó külső burkára, mivel előfordulhat, hogy az éles szilánkokra törő héj, sérüléseket okozhat a szájüregben.

 

A szervezet megemelkedett koleszterinszintje fontos kockázati tényező a szívkoszorúér betegségek kialakulásában. Ismert, hogy az olajos magvak képesek javítani a koleszterinszintet. A pisztácia kapcsán kimutatták, hogy ha a napi energia-bevitel 20 %-át pisztáciával biztosítjuk, akkor 3 hét alatt csökkenthető az összkoleszterin mennyiség. Tehát jó eszköz lehet a pisztácia rendszeres fogyasztása.

 

A pisztácia olajában számos olyan hatóanyagot találtak, amelyek alkalmasak mikroorganizmusok elpusztítására. Számos baktériumtörzset és élesztőgombát képes elpusztítani, ugyanakkor hatása gyengébb a gyógyszeres terápiában használt antibiotikumokénál. A pisztáciában található különleges triterpén vegyület, az oleanonsav erős gyulladást gátló hatással rendelkezik. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a vegyület képes gátolni számos gyulladásos reakciót. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy ennek milyen jelentősége van az emberben kialakuló gyulladások kezelésében.

 

A népgyógyászatban külföldi tapasztalatok alapján a pisztáciát fogfájásra, fogínyerősítésre, májbetegségekre, emésztési zavarokra, vérzéscsillapításra, valamint keringési zavarokra alkalmazzák. Ezek a hatások azonban tudományos módszerekkel nem bizonyítottak.

 

Kapcsolódó cikk:

A sokszínű szezámmag

Ha lyukas a mogyoró

A nem is olyan közönséges mogyoró


 
Hozzászólások (1)

Jókai Timea
2012. jan. 17. (3 972 napja)

Kedves Sulyok Józsefné!
 
Engedjen meg egy apró észrevételt. A legjobb minőségű pisztáciát éppen nem Ázsiában találjuk, hanem Szicíliában, ott is az Etna lábánál fekvő kicsi településen, Brontéban. Igaz, hogy a világ pisztácia termelésének mindössze 1%-t adja, ámde a minősége annál kiválóbb. A csúcsgasztronómia résztvevői ezt tudják és persze aranyáron de be is szerzik. Érdemes kipróbálni.
 
Üdvözlettel:
Jókai Timea


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia