szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A prériről jött kúpvirág

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 18.


A préri évelő növénye nagy népszerűségnek örvend, rengeteg fajtája néhány héten keresztül díszlik a kertünkben. Csodálatos színjátékot mutat a nyári évelőágyásban a krém-fehér, narancssárga, sőt több színével. 

A prériről jött kúpvirág

Kedvence minden évelőbarátnak. Ragyogó színekbe öltözteti az ágyást, és nagyon jól érvényesül a különböző díszfüvek, izsópfű, szamárkenyér, lángvirág társaságában.

Mióta a 17. század végén Európában is meghonosodott, az Észak-Amerikából származó évelő csupán néhány fehér és bíbor színű változattal gazdagodott. Azonban az utóbbi 20 évben a fajták és hibridek száma ugrásszerűen megnőtt, így ma világszerte több min 100 különböző fajtája létezik.

A sokfélesége azoknak a termesztőknek köszönhető, akik a bíbor kasvirágot más fajokkal, egyebek között a sárga kúpvirággal keresztezték. Ezáltal jöttek létre az olyan új színárnyalatok, mint a narancs, halványsárga, és a vörös színek. Többszínű változatok is gazdagítják a kínálatot.

Évelő növényzethez azonban, amely hosszú életű és könnyen gondozható kel legyen, nem minden fajta egyformán alkalmas, ami kiderült a többéves vizsgálatok nyomán. Egyesek rövid életűek, vagy gyenge növekedésű, mások nem eléggé erős szárúak. De így is elég hosszú életű fajta létezik egy változatos nyári ágyás létrehozásához.

Alapfeltétele a kúpvirág jó fejlődésének, hogy humuszos, jó vízáteresztő talaj, amely télen sem hajlamos a nyirkosodásra álljon rendelkezésre. A betegségek messzemenően elkerülik az évelőt, a csigáktól sem kell tartani. Ellenben a virágok júliustól csábítják a pillangókat.

Kertjeinkben széles körben elterjedt bíbor kasvirág és ennek különböző fajtái mellett más kúpvirág fajok is léteznek, melyek szintén Észak-Amerikából származnak. Ezek egyike a sárga kúpvirág, a kb. 80 cm magas fajnál a barna virágfejet keskeny, lehajló sárga virágszirmok fogják körül. Rokonaitól eltérően az a faj a félárnyékot is tűri.
A halvány kasvirág ugyancsak hosszú, keskeny virágszirmokkal tűnik ki, melyek halvány rózsaszínben pompáznak. Az évelő növény a tápanyagban gazdag talajt és a napsütést kedveli. Önvetéssel könnyen szaporítható.

Tipp:

Egy ágyás akkor hat vonzónak, ha különböző virágformájú évelők nőnek benne, pl. szamárkenyér, izsópfű és a kúpvirág.

A fehér-zöld kert különleges kisugárzással bír. A lángvirág, a kúpvirág, a mirigyes pereszlény és a fátyolvirág gondoskodnak a megfelelő hangulatról.

Régi bevált gyógynövény

Az észak-amerikai prérin évelő növényt már az indiánok is hatékony szernek tartották különböző fertőzések, sebek kezelésére. A 19. században azonban a fehér telepesek is elsajátították ezeket az ismereteket. Napjainkban a növény kivonatát főként az immunrendszer erősítésére használják, pl. megfázás esetén. A kúpvirágnak azonban nem kívánt mellékhatásai is lehetnek. Ezért aki hajlamos a fészekvirágzatúak által kiváltott allergiára, kerülje a belőle készült készítményeket.  

Kapcsolódó cikk: Szokatlan: sárgadinnye cserépben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia