szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A preventív propolisz

Sulyok József, 2008. márc. 04.


Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a propolisz az állatvilág egyik csodaterméke. A sokoldalú felhasználósága mellett megszerzése nem jár az állat kínzásával  (kígyóméreg), elpusztításával (agyar, porc, belső szervek stb.).

A preventív propolisz

A propolisz - más néven méh szurok – tömörítő, fertőtlenítő, konzerváló anyaga a méhcsaládnak, erős tapadó, ragasztó képessége miatt a kaptáron belül több funkciót is betölt. Hidegebb idő beköszöntével a kaptár réseit ezzel zárják le, a kijáró nyílását ezzel szűkítik le.

 

A kaptárba bejutó, elpusztított, de súlya miatt ki nem hordható ellenségeket is (egér, halálfejes lepke, cickány, stb.) propolisszal vonják be. Erre a konzerváló képességre figyelhetett fel az ókori ember először, majd fokozatosan tapasztalta meg gyógyító, frissítő, fájdalomcsillapító hatását is.

 

A méhek a propoliszt a fás növényekből gyűjtik. Leginkább a nyár, fenyő, fűz, gesztenye, tölgy és csonthéjasok gyantás, viaszos, balzsamos kérgeiről és a rügyekről szedik egész évben. A propolisz színe, illata a gyűjtött anyag függvényében változó, kémiai összetétele kevésbé. A propolisz 50-55%-át a gyanták, növényi balzsamok adják, míg 10-12%-át illó olajak, 20-40 %-át viaszanyagok, 4-5 %-át a vízben oldódó cukrok, míg a maradó 3-4%-át az ásványi és szerves anyagok teszik ki.

 

A propolisz 70-75 C foknál kezd olvadni, 25-30 C foknál képlékeny, ragacsos, míg 15 C fok alatt merev, kemény. Ekkor lehet a legkönnyebben feldolgozni alkoholos oldatban, különböző egészség-megőrző, gyógyító célokra. Használhatjuk ital, balzsam, tinktúra, kenőcsök formájában, pl.: magas vérnyomás, bőrbántalmak, sebkezelés, légúti, gerinc, prosztata, daganatos, reumatikus, gyomor, lázas megbetegedések esetén. Jó hatásfokkal használható ittas ember józanítására is. 

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi
 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia