A propolisz
Sulyok József, 2010. márc. 22.
Nem kifejezetten élelmiszer, hanem erősen gyógyhatású gyantaszerű anyag, természetes antibiotikum-féleség, melyben ezen kívül még értékes mikroelemek, főleg P-vitaminhoz hasonló flavonoidok is vannak.
A méhek tavasszal egyes fák - különösen gesztenye, nyár, fenyő, fűz - rügyváladékának kivonásával állítják elő. A propolisz tehát - amely a méheknek egy másik értékes terméke - a lépnek, azaz a méz raktározására szolgáló hatszögletű sejtek rendszerének betakarására, valamint az ártalmatlanná tett ellenségeik „mumifikálására” használt anyag.
A szó a görög própolis szóból ered, és a város jól védett, erődített bejáratát jelöli.
Igen hatékonynak mutatkozik a propolisz a húgyutak gyulladása, a légutak, meghűléses megbetegedések esetén. A kereskedelemben szájon át szedhető tabletták, 20%-os alkoholos tinktúra és granulátum formájában kapható.
Spray változata garat, szájnyálkahártya hámhiányának vagy begyulladt torok permetezéssel való gyógyítására alkalmas. A legegyszerűbb adagolása a tinktúrának van, 20 csepp, napi 2-3 alkalommal addig, míg a betegség tart, de ajánlott még utána is egy pár napig alkalmazni. A száj és garat nyálkahártyájának gyulladása vagy fogak körüli tályog esetén, az érzékeny pontokon az alkoholos propolisz-tinktúra helyi ecsetelése ajánlott. De szem előtt kell tartani, hogy a propolisz mind a sérülést, mind a környező bőrt szárítja.
Jó tulajdonságát mindaddig nem veszíti el, míg gondoskodunk megfelelő tárolásáról. Tanácsos sötét üvegbe és hűtőszekrényben tárolni. A propoliszt a házi-patikába, tinktúra formájában, tablettaként vagy mézbe keverve szerezzük be. A propoliszos méz sötétbarna.
Kapcsolódó cikk:
A méz gyógyító ereje
Méhészeti alapismeretek
Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Könyvek
Fórum
Kapcsolódó könyv:
A csodálatos méz
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14