szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A pünkösd eredete

Sulyok Józsefné, 2010. máj. 21.


Eredetileg Európa-szerte elterjedt pogány eredetű tavaszköszöntő, termékenység, aratási ünnep volt. Eső-varázsló rítusok, pünkösdi király/királyné-választás kapcsolódtak e hagyományhoz. A pünkösd szó maga a görög pentekoszté szóból ered, jelentése ötvenedik.

A pünkösd eredete

Majd később a keresztény egyház is kapcsolódott az ünnephez, s így vált fokozatosan – eredeti tartalmát elveszítve - napjainkra vallási ünnep, melyet húsvét után ötven nappal tartanak, a kereszténység tanai szerint annak emlékére, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.

 

A zsidóság az Egyiptomból való szabadulást, vagyis a zsidó húsvétot követő 50. napon az aratás befejezését ünnepelte ekkor, ahol a pészach után ötvenedik napon, a hetek ünnepe az aratást, az első gyümölcsöket, majd később a Tízparancsolat adományozásának emlékét ünnepelték.

 

Pünkösdi királyság régi népszokás, mely szerint a falu első, pünkösd napján kiválasztott legénye királyi pálcát kap, s legénybíróként, „uralkodik” a következő év pünkösdjéig, vagy ennél rövidebb ideig. Tiszteletére díszfelvonulást, lóversenyt rendeztek. Régen a pünkösdi király mentes volt a közmunkák alól, s a kocsmaszámláját a falu fizette.

 

A pünkösdölés leginkább az Alföldön gyakorolt népszokás. Pünkösd napján a leányok egy ünneplőbe öltöztetett 5-6 éves kislányt - a „pünkösdi királynét” - közrefogva, táncolva, énekelve házról házra járnak. A szokás régi termékenységvarázslat emlékét őrzi.

 

Virágot is neveztek el róla. Pünkösdi rózsa vagy más néven bazsarózsa kétszikű, a boglárkafélék családjába tartozó növénynem. Lágy szárú és fás fajait egyaránt gyakran ültetik. A piros pünkösdi rózsa egyik változata a Mecsekben vadon is előfordul.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia