szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A rejtélyes életű évelők

Sulyok Józsefné, 2012. aug. 20.


Minden élőlény évelő, de egyes növényeket a virágkertészek a nyomaték kedvéért évelőknek is hívnak.
Az ember jártában-keltében meglát egy gyönyörű virágcsoportot. A büszke tulajdonos elismerésünket maggal hálája meg. Elvetjük, dédelgetjük a gyámoltalan magoncokat, és innen kezdve a történet kiszámíthatatlan módon szerteágazik.

A rejtélyes életű évelők

Lehet, hogy védencünk évekig nem jut semmire, kertünk szégyene lesz satnya termetével, gyér virágzásával. Lehet, hogy azonnal megtáltosodik, rohamosan nő, terjeszkedik, először elfoglalja a virágágyásokat, azután a zöldségest, felkúszik a teraszra, bebújik az ajtó alatt és egy idő után már ki sem lehet irtani. Aki tehát évelőágyást létesít, ne tegye el a kapát soha. Vagy azért kell kapálni, hogy megvédjük kedvenc virágunkat, vagy azért, hogy tőle védjük meg a többit.


A szolidágó néhány évtizede került Európába és boldog lehetett, akinek a kertjében egy ilyen kis csoport megfogant. Mára az egyik legagresszívebben terjeszkedő gyomnövényünk lett. A Duna árterében sok ezer hektárnyi területen hullámzik aranyló áradata ennek a másfél-két méteresre is megnövő „évelőnek”. Mellette pasztellszínekben díszlenek a csillagfürt hatalmas virágfüzérei. Csak nagyon jó minőségű, mészben szegény, nyirkos talajon nevelhető belőle ilyen szép csoport.

 

Aszályra hajló éghajlatunk miatt nem kell tartanunk elvadulásától. De megtalálható az évelő szarkaláb, gyönyörű kék színével, és a harangvirág is. Kétesélyes a fejlődésük. A margaréta viszont igénytelen, hálás növény. Szépen mutat legelőinken a szúrós gyomnövényből dísznövénnyé előlépett szamárkóró, a menyecskeszem rikító sárga mezejével körülvéve. A harangláb virágai minden színárnyalat kombinációjában előfordulhatnak, s különleges alakjukkal sem tud betelni az ember. 
 

Nem árt tudni: a nyáron virágzó évelőket általában április-májusban kell vetni és augusztus-szeptemberben lehet a végleges helyükre ültetni őket. Elvileg a helybevetésnek nincs akadálya, de nehezebb gondoskodni róluk, mintha szaporító-ládába vetjük őket. Manapság cserepes palántát is lehet ültetni. Kiültetésnél vegyük figyelembe, hogy elég nagy növények, ezért 30-40 centiméterre ültessük őket egymástól. Télre nem árt lombbal takarni az évelő ágyást. A takarás a kifagyástól és a kiszáradástól is védi az áttelelő növényeket. Az évelők nagyon kimeríthetik a talaj tápanyagkészletét. Ha komposzttal vagy trágyával takarunk, az elfogyott tápanyagot is pótoljuk.
 

Kapcsolódó cikk:

A  muskátli mindig divat marad
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia