szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A sétányrózsa

Bényei Zoltánné, 2008. máj. 22.


Az örökzöld cserjék közül való a sétányrózsa, amit a virágáért ültetnek és csak nyáron élvezik díszértékét.

A sétányrózsa: Lantana camara a maga nemében páratlan, hiszen az örökzöld növények között kevés van amit főleg virágjával díszítőként ismernénk.

Elsősorban a teraszok, balkonok új divatú növénye nagyon hálás a virágzás tekintetében, megéri a törődést.A sétányrózsák fehér, krémszín, sárga és narancs színben kaphatók. A narancs színű változat érdekessége, hogy nyílás közben sárgára változik a virágszirom és az új virág ismét sötétnarancs. Ez akkor a legkülönlegesebb mikor egyszerre van a növényen az új virág, a kinyílott virág és a termés is.Fagyérzékenysége miatt télen kb.10 fokos helyre vigyük be, mérsékelt ápolással és a hajtások kurtításával áttelel. Nyáron át teljes napfényt, tápanyagban gazdag jó vízelvezetésű talajt kíván. Növekedési időszakban bőven kíván vizet, később mérsékelten öntözzük. A hajtások metszegetésével a fiatal növényt bokrosodásra ösztönözhetjük, minél több a hajtása, annál bővebb a virágzása is. A fa vagy bokor alak elérése szintén a metszés függvénye.


Magunk dönthetünk az alakjáról ezt a növény nem bánja, sőt bő virágzást produkál, ha pl. törzses fácskát nevelünk belőle nagyon mutatós. Ovális, redőzött levelei között szabályosan átellenesen nyílnak a gömb alakba rendeződött 5 karéjos virágai, amik jellegzetes citromhéj illatúak szétmorzsolva. Ha jó környezetben van, a virágzást még különössé teszi, hogy a termések az elnyílás után kifejlődve az új virágokkal egyszerre megjelennek.

Nagyon dekoratívak a feketés-lila, szederre emlékeztető bogyók, ahogy ülnek a levelek és virágok között. Olyan edénybe tegyük sétányrózsánkat, amit télére könnyen bevihetünk, de nyáron át az edény is beilleszkedjen a környezetébe.

Ápolásukban nyújtanak segítséget a következő termékek Webáruházunkban.
Hozzászólások (3)

Nagy Mihály
2010. máj. 28. (4 503 napja)
Kedves Kiss Gézáné, A sétányrózsa valóban a gyógynövényekhez tartozik. Összezúzott leveleinek fájdalomcsilapító hatása van. Rovarcsípésre,horzsolásra kiválóan alkalmazható. Leveléből készített főzete gyomorbántalmak ellen hatásos. Teája reuma, megfázás, láz, torokfájás ellen hatékony. Száraz leveleinek füstje jó szunyogriasztó. Üdvözlettel, Nagy Mihály
Bényeiné
2008. okt. 01. (5 107 napja)

Kedves olvasó!

Én még nem hallottam a sétányrózsa gyógyhatásáról, de ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy nem lehetne. Most utána kerestem a rendelkezésemre álló szakkönyvekben, gyógynövényes, cserjés, általános nagy kertész lexikon, erre utaló szöveget sehol nem találtam. A saját külön véleményem, hogy inkább ne használja a szóbanforgó növényt gyógyászati célokra, de a döntés magánügy. A virága kellemes illata miatt alkalmas fürdővíz illatosítására vagy aromalámpa olajába, mert kellemes citrusos illatot áraszt, ami hangulatjavító hatású lehet. Azért érdekelne, hogy a sétányrózsa mely részéről kellene tudni a gyógyhatást, ezért megkérem, írja meg nekem! Köszönöm!

kiss gézáné
2008. okt. 01. (5 107 napja)
nagyon szép mutatós virág, de olvastam gyógyhatását, ez igaz -bátran kipróbálhatom?


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia