szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A só, mint építőanyag

Szépzöld, 2011. jan. 25.


Ma már számos helyen kaphatók és nagy népszerűségnek örvendenek a kellemes fényű, kristálysóból kialakított lámpák, melyek jó hatással vannak egészségünkre. Kevesen tudják azonban, hogy a sónak nem csupán ez az egyetlen felhasználási területet otthonunkon belül. A kristálysóból készülő téglákból, mint beltéri építőanyagokból ugyanis könnyen felrakható térelválasztók és dekorációs elemek készíthetők.

 

A só, mint építőanyag

A só - építészeti elemként történő felhasználása - nem új keletű, hiszen már az ókor óta ismeretes jótékony hatása az emberi szervezetre. Kristálysó-barlangban, vagy fal közelében a sós kipárolgás segít a légúti, asztmás megbetgedéseken, illetve az allergiás tüneteket is enyhíti. A természet formálta sótömbök, falak mintájára több gyártó kristálysóból méretre csiszolt, formázott téglákat, burkoló lapokat, illetve csempéket készít, melyek szinte bárhova beépíthetők.

 

Legtöbbször valamilyen fényforrás elé építenek sótéglából készült falat, illetve sólapokkal burkolt falrészeket, pultokat, amelyek megvilágítva kellemes hangulatot termetének. Emellett - a hő hatására - a kristálysó ionizál is, melynek során tisztítja otthonunk belső levegőjét, a káros elektroszmogot pedig semlegesíti. Sokan - speciális alakra és méretre vágatott idomokból - otthonukat kristálysó-bútorokkal teszi egyedivé (pl. asztal, polc).

 

A sótégla megfelelően masszív, szilárd szerkezettel bír, ezért nem csupán dekorációs célokat szolgálhat, hanem tényleges tartóelem is lehet. Ennek megfelelően akár térelválasztó-fal, oszlop, lépcsősor is készülhet sótéglából. A beépítésre szánt téglák mérete általában 5x10x20 cm, súlyuk pedig 2-2. 5kg. A kristálysóból ennél vékonyabb, és más méretű, súlyú idomok is készülhetnek. Ezeket használhatjuk burkolóanyagként (járólap, csempe), természetesen ez utóbbinál a kopásállóság korlátozott mértékű.

 

Ma már az sem számít különlegességnek, ha az ember otthonába sókamrát, vagy éppen sószobát építtet - terápiás célzattal. Ha a felhasználandó anyagokat nézzük, négyzetméterenként egy kilogrammnyi kristálysó-elem szükséges a megfelelő, gyógyító hatásoz. Azaz, egy húsz négyzetméteres szobába hozzávetőelegesen 10-12 db sótéglára és nagyjából kétszer ennyi, vékonyabb sólap szükséges.

 

Hazánkban egyre inkább terjed a sótégla felhasználása - bizonyos közintézményekben is. Gyakran kérnek és kapnak is kormányzati, önkormányzati támogatást a sószobák kialakítására. Ezekben a sós klímát leginkább a helyiség sótéglákkal burkolt falai és a párologtató edényekben lévő sós víz biztosítja. Egy sótégla ára hozzávetőlegesen 400-2800 forintig terjed, attól függően, hogy éppen a messzi Ázsiából importálják, vagy a közelebbi, erdélyi kristálysó-bányákból (pl. Parajd), illetve milyen méretben, vastagságban készült az építőelem.

 

Azoknak, akik nem szeretnének a beépítéssel, a sólapok rögzítésével bajlódni, sok cég kínál előre gyártott és telepíthető sókabinokat - a beépíthető, házi szaunák mintájára. Ezek a kabinok belül sótégla-borításúak és trópusi fából készült padozattal vannak felszerelve, tartozékuk még a beszerelt háttérvilágítás, valamint egy sóionizátor is. Forrás: www.epitinfo.hu

 

Kapcsolódó cikk:

Tudósítás egy házfelújításról

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia