szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A sosem fázó libanoni cédrus

Sulyok Józsefné, 2012. szept. 10.


Sok művészt megihletett már a libanoni cédrus szépsége, évezredes történelmi jelentősége pedig Libanon nemzeti jelképévé tette. Lassan növő törzsük tekintélyt sugallnak, nem ritkák a 3000 éves példányok sem.

A sosem fázó libanoni cédrus

A libanoni cédrus természetes előfordulási helye a törökországi, szíriai és a libanoni hegységek. Nagyobb erdőségeket Kis-Ázsiában, a Taurus hegységben, 1300-2000 méteres tengerszint feletti magasságban alkot. Az összes cédrusfaj közül a legellenállóbb a hideggel szemben. A libanoni hegyek lakói a leghatalmasabb cédrusokat Salamon király kortársának tekintik. Körülöttük évről évre turisták és zarándokok ezrei gyülekeznek.

 

A cédrust a Biblia is megemlíti. Salamon király a saját dicsőségére templomot építtetett a libanoni cédrus illatos fájából. A több mint 80.000 rabszolga a vidék szinte összes cédrusát kivágta. A régmúlt időkben a libanoni cédrus fájából nemcsak házakat, palotákat, háztartásai tárgyakat, bútorokat készítettek, de még hajókat is építettek.

 

A tengerekből olyan, cédrusból készült hajók maradványai kerültek elő, amelyek több mint 2000 évig a tenger mélyén nyugodtak. A cédrus gyantája az egyik összetevője annak a balzsamnak, amit az ókori Egyiptomban a múmiák bebalzsamozására használtak.

 

A cédrus fája igen értékes építőipari alapanyag, nagyra értékelik a bútoriparban és a használati cikkek gyártásánál a kedvezőtlen feltételekkel szemben ellenálló, ugyanakkor dekoratív. Éppen ezért sok cédruserdőt más az időszámításunk előtt kivágtak.

 

Libanonban a cédrus még ma is a legnagyobb tiszteletnek örvendő fa, amit az bizonyít a legjobban, hogy a libanoni zászlón is ott díszeleg. Az öreg cédrusokat nemzeti kincsként tisztelik és védik.

 

Európában 1683-ban kezdték termeszteni a libanoni cédrust, s az óta sok botanikus kert díszévé vált. Egyes egyedek elérik a 40 méteres magasságot, törzsük átmérője 10-12 méter is lehet, életkoruk pedig meghaladja a 3000 évet. Fiatal korban a fenyő hajtásai ferdén, felfelé állnak, alakjuk széles piramisszerű, idősebb korban pedig vízszintesen szétterülnek és a korona széles, ernyőszerű lesz.

 

A cédrus nemzetségbe négy faj tartozik, amelyeket megtalálhatunk a Földközi-tengertől egészen a Himalájáig. A legismertebb cédruson, a libanoni cédruson kívül ide tartozik az Észak-Afrikában élő atlasz cédrus. Ciprus szigetén honos a ciprusi cédrus. A Himalája északnyugati lejtőin, Pakisztán és Afganisztán hegyeiben nő a Himalája cédrus.

 

Az összes cédrusfaj örökzöld, tűleveleik sötétzöldek és a vörösfenyőhöz hasonlóan csomókban nőnek az ágakon. Kérgük sötétszürke, az öreg példányoknál lemezesen repedezett, tojásdad tobozai felfelé állnak, 2-3 éves érés után pedig szétesnek.

 

Kapcsolódó videó:
Cédrus fasor Firenzében
A festői szépségű cédrusok


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia