szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szép virágok titka

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 11.


Nemcsak a napfény, a hőmérséklet, a megfelelő öntözés a kulcsa annak, hogy virágaink szépen fejlődjenek, hanem a megfelelő trágyázás is. Már ültetésnél gondolnunk kell arra, hogy a növények kiegyensúlyozott tápanyagellátása miatt földdel elkeverve megfelelő mennyiségű trágyát kapjanak. 

 A szép virágok titka

Ahhoz, hogy a rózsák szépen virágozzanak, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szükségük. Ezzel erősítjük a növények ellenálló-képességét, serkentjük a hajtások képződését és a tartós virágzást, növeljük a télállóságot. Éppen ezért használjunk olyan hosszú hatású műtrágyát, ami elegendő tápanyagot tartalmaz. Ráadásul a hozzáadott magnézium és vastartalma csökkenti a hiánybetegségek kialakulását, például megakadályozza a levélsárgulást.

Sokan ültetnek kertjükbe rododendront, hortenziát, és aztán sajnálkoznak, amikor pár év után nem virágzanak többé. Ez legtöbbször azért van, mert ezek a növények erősen savanyú talajt igényelnek, így nagyon fontos számukra a talaj kémhatása. Emellett arra is ügyelni kell, ha a kertünk földje lúgos, akkor hiába ültettük hortenziát savanyú földbe, a talajból átszivárgó anyagok megváltoztatják a pH értékét.

Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy az ültető gödör aljára geo-textíliát teszünk, ami egyrészt minimális védelmet nyújt, másrészt könnyebben ki tudjuk emelni a növényt, amikor át szeretnénk ültetni.

Nagyon fontos a tápanyagok megfelelő összetétele is. A föld nitrogéntartalma garantálja a növények erős növekedését, a kálium és a foszfor tartalma gyors bimbóképződést, dús és élénk színű virágzást eredményez.

A hortenzia fajtától és a talaj kémhatásától függően lehet kék színű. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek, és ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb virágok nyílnak majd.

A muskátlifélék és a balkonnövények is különleges törődést igényelnek. Az öntöző tápsó nitrogéntartalma segíti a növények növekedését, kálium és foszfortartalma pedig erős gyökérzetet és tartós virágzást biztosít. Ha azt szeretnénk, hogy sokáig virágozzanak, akkor már ültetéskor kell elkevernünk a földjükbe trágyát és egy hónapon át újra adjunk hozzá egy keveset.

Az ásványi trágyát márciustól júliusig vessük be, a téli hónapokban nem ajánlatos a használata. 

Kapcsolódó cikk: Különleges nevű balkonnövények – Kanálajak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!