szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szivárvány színeiben

Sulyok Józsefné, 2012. szept. 04.


Egy színeiben jól megkomponált kert harmóniát és nyugalmat sugároz, ezért érdemes a virágok és a színes bokrok ültetésekor végiggondolni, melyik növény mikor és meddig virít, a különböző színek hogyan mutatnak egymás mellett. Praktikus megoldás lehet egy nagyobb lapra néhány színes ceruzával lerajzolni a kertet a különböző évszakokban. Így észrevehetjük, melyik színek ütik egymást, és hogy melyik területnek van szüksége egy kis színesítésre.

A szivárvány színeiben

Sárga


A sárga meleg hatást, boldogságot kelt, élénkítő hatása miatt érdemes olyan helyre ültetni, ahol aktív tevékenység folyik. A kertet optikailag nagyobbítja, ha előre ültetünk sárga virágokat, és hátrébb a halványabb, pasztelles színeket. Különösen igaz „a kevesebb több” elve erre a színre, ha túl sok sárgát látunk egy helyen, az már zavaró is lehet. Telepítéskor ügyeljünk a háttérre, az élénksárga a sötét színek előtt mutat igazán jól.
Sárga színben pompázók: tulipán, zergevirág, császárkorona, napfényvirág, macskahere, festőpipitér, sárga cickafark.


Lila

 

A lila az egyik leg titokzatosabb szín, attól függően, hogy a sötét vagy a világosabb árnyalattal találkozunk, lehet nemes és komor, vagy nosztalgikus és romantikus. Ezzel a kettősséggel érdemes játszani a virágok esetében is, a világos és a sötétlila egymás mellett is rendkívül jól mutat. Az erőteljesebb lila virágok kiválóak ott, ahol a kéket túl ridegnek találnánk, a fakóbb árnyalatok pedig jól használhatók a pihenőrészeken és a kert határainak kijelölésére, mert nem vonják el a figyelmet a harsányabb színű növényektől.
Lila színben pompázók: tulipán, kockás liliom, tajvani púpliliom, szalmarózsa, keleti mák, nagy völgycsillag.


Narancssárga


Ez a szín ötvözi a sárga meleg boldogságát és a piros energiáját. Narancssárgát látva általában az örömre és a forróságra asszociálunk. Figyelemfelkeltő, élénk szín, ezért kiválóan alkalmas, hogy segítségével kiemeljük kertünk kedvenc részeit, és a megfelelő pontokra vonzzuk a tekintetet. Érdemes a kerti sütögető és az asztal köré is csempészni a narancssárgából, hiszen serkenti az étvágyunkat és egészséges ételeket juttat eszünkbe.
Narancssárga színben pompázók: gyömbérgyökér, tulipán, walesi mák, ligetszépe, pimpó, gumós selyemkóró, narancsszínű dudafürt.


Kék


A kék biztonságot és stabilitást kelt, ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget és a bölcsességet. Békességet és nyugalmat sugároz, ezért a kert pihenésre szánt részében használjuk bátran, árnyékos, csendes helyeken kiváló környezetet biztosít a meditáláshoz, a nyugodt olvasáshoz és szunyókáláshoz. A kék férfias szín, ezért udvar főleg férfiak által használt területeire való, és a dolgozószoba elé is nyugodtan ültethetünk kék szirmú növényeket.
Ezek a következők: hegyi búzavirág, tárnicslevelű veronika, kékszakáll, szamárkenyér, borzaskata, fehérszínű gólyaorr, kék lobélia.


Kék, rózsaszín, lila
 

A csodálatos színekben pompázó óriási hortenziákért szinte mindenki rajong, de kevesen merik kertjükbe telepíteni, pedig kis odafigyeléssel udvaruk díszévé válhat.
A gyönyörű nemes virág Kelet-Ázsiában erdei aljnövényként él, a 18. században hozták be Európába. Egy Commerson nevű botanikus nevezte el hortenziának Lapeaute Hortense asszony tiszteletére, már több ezer fajtáját nemesítették ki a kertészek. Régen úgy tartották, nem illik hortenziát vinni lányos házba vagy fiatalasszonynak, mert meddő virágai terméketlenséget hoznak, ezért sokáig az idősebb nők kapták ajándékba. A virágok színe a talaj minőségétől függ, a semleges talajban fehér, a meszesben piros vagy rózsaszín, a savanyúban lilás színűek lesznek a szirmok. A kék színt mesterségesen állítják elő a kertészek, ilyenkor az öntözővízhez timsót kevernek.
A hortenzia egyre népszerűbb cserepes és vágott virágként is, igazi szépsége mégis a kertben mutatkozik meg leginkább.

 

Pár tipp a gyönyörű hortenziáért:


Hely: árnyékos hűvös helyre ültessük (ideális hőmérséklet 15-17 fok), tűző nap semmiképpen se érje, mert hamar elpusztul.

 
Vízigény: nyáron tartsuk a földjét nedvesen, nem szabad kiszáradnia. Ne csapvízzel, hanem lágy vízzel, esetleg esővízzel öntözzük.
 

Táp: áprilistól ősz elejéig hetente egyszer adjunk a növénynek tápoldatot.


Őszi teendők: a virágzás után fokozatosan csökkentenünk kell az öntözést, az elszáradt hajtásokat és elnyílt virágokat távolítsuk el, a többéves bokrokat metsszük vissza. Ilyenkor már nem szükséges tápoldatozni.


Téli teendők: takarjuk be jó alaposan a növény tövét, hogy megvédjük a fagytól.


Tavaszi teendők: tavasszal kezdjük el újra öntözni, a növény körüli talajt frissítsük fel egy kis friss földdel. 

 

Kapcsolódó cikk:

Évelő cserje, mutatós viráglabdákkal
Láda-kertészet 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia