szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szívhez szóló gyapjas gyűszűvirág

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 25.


A gyapjas gyűszűvirág hazánkban is előforduló kétéves növény. Ismerjük meg, hogy halálosan mérgező hatása ellenére miért is használják a gyógyászatban.

A szívhez szóló gyapjas gyűszűvirág

Az első évben tőrózsája fejlődik ki, és csak a második évben virágzik. Hazánkban a Mátrában, Pécs környékén, a budai hegyekben köves, füves lejtőkön elvétve vadon is terem.

 

Szára akár 100-120 cm-re is megnő, gyökere elágazó, levelei szórt állásúak, tőlevelei kezdetben tömött levélrózsát alkotnak, és virágzáskor elhervadnak. Levelei hosszúkásak és keskenyek. A szárlevelek kopaszok, hegyesek, gyakran gyapjas élűek.

 

A gyógyászatban a 18. század végétől kezdték használni, fontos szívre ható gyógyszerként. Halálos kategóriába eső növény, amelynek gyógyító és mérgező dózisa között kicsi a különbség, ezért a háziszerként tilos használni.

 

A gyapjas gyűszűvirág - Digitalis lanata - virágai a szár csúcsán fürtben helyezkednek el. Színük zöldessárga, fehéres, rozsdabarna, néha lilásan erezett, május-júniusban virágzik. Toktermésű, magja nagyon apró. Párás napos termőhelyet, tápdús, meszes talajt kedveli, de homoktalajon is jól fejlődik.

 

A levelét első évben a tőrózsa teljes kifejlődésekor szedik. A korán vetett növényekről a leveleket már júliusban szedhetjük. A tőrózsáról mindig csak a külső leveleket szabad leszedni, vigyázzunk a szívlevelek épségére, amelyekből a későbbi vágásra alkalmas levelek fejlődnek. Amennyiben magtermesztésre nem akarjuk a következő évre meghagyni a gyapjas gyűszűvirágot, akkor szeptember végén, vagy október elején az egész tőrózsát a talaj felszínén kivágjuk. Van, aki azt a módszer választja, hogy a nyár folyamán nem szedi a leveleket, csak ősszel a tőrózsát a talaj felszínén kivágja és a nagyszárú levéllel együtt felakasztva megszárítja.

 

A hatóanyag kinyerésére érdekében a gyapjas gyűszűvirágot gyakorlatilag, mint egyéves növényt termesztik. A magtermesztés érdekében, a levélszedést legkésőbb augusztus első felében be kell fejezni. Ez azért szükséges, hogy a növények megerősödjenek az átteleltetésig.

 

A nagy fagyok ellen védekezhetünk törekkel, szalmával úgy, hogy a töveket betakargatjuk vele, majd tavasszal, gereblyével szedjük le. Gyakran előfordul, hogy már az első évben felmagzik és emiatt kevesebb lesz a levélhozam. Ezekről magot gyűjteni nem szabad, sőt a magszárak megjelenésekor az ilyen töveket húzzuk ki.

 

A begyűjtött leveleket árnyékos, szellős helyen vékonyan terítsük szét, gyorsan kell szárítani. Fűthető helyiségben, vagy műszárítóban is száríthatjuk. A sokáig elhúzódó szárításnál a leveleknél előfordulhat a barnulás. A jól és gyorsan szárított levél világoszöld színű.

 

A száraz anyagot zsákokban, sötét helyen raktározzuk. Ahhoz, hogy 1 kg száraz levelet kapjunk, ahhoz 4-5 kg friss levélre van szükség. A illata frissen kellemetlen, erős, íze eléggé keserű. Cseranyagokat, glikozidokat, enzimet, nyálkát, szerves savakat tartalmaz.

 

Kapcsolódó cikk:

A hálás évelő csodák

Díszkertbe különlegességet!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia