szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szőlő ősszel

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 11.


Az ősz a szőlő fő szezonja. Mindenki tisztában van azzal, hogy ilyenkor történik a betakarítás, sőt, a szerencsésebbek már részt is vehettek ilyesfajta munkában. De a szüret csak egy azokból a munkákból, melyeket mindenképpen érdemes elvégezni még ebben az évszakban, ha szeretnénk, hogy a gyümölcsök jövőre is tömött fürtökben csüngjenek a tőkéken.

A szőlő ősszel

Első lépésben nézzük azt a lehetőséget, amikor még nem rendelkezünk az ősz legkedveltebb gyümölcsével. Az ültetés művelete az esetek nagy részében a tavaszi időszakra jellemző, mivel a legtöbb növénynek ez a legideálisabb időpont. Ez természetesen igaz a szőlőre is, de napjainkban a tavaszi időjárás sokkal kiszámíthatatlanabb, mint régebben. Ezért egyre inkább elterjedt az őszi telepítés. Arra kell nagyon figyelni, hogy mindenképpen végezzünk a teendőkkel még az első fagyok beállta előtt! Ha úgy látjuk, hogy nem fogjuk befejezni a telepítést addig, akkor inkább várjunk tavaszig!

 

Telepítés


Természetesen, mint sok más esetben, itt sem elég elásni a tőkéket és várni, hogy a dolgok maguktól megtörténjenek. Mindenekelőtt a talaj minőségét kell ellenőrizni. Lehetőleg pihent területet válasszunk, és tisztítsuk meg a „szennyeződésektől”, vagyis a gyökerektől, gyomoktól és a kövektől 60-70 cm mélyen. A szőlő nagyon szereti a napfényt, viszont érzékeny a hideg szelekre. Válasszunk számára olyan területet, amely déli fekvésű, a hidegtől védett, de szellős is. Nagyapáink örök igazsága, hogy a szőlő nem egy emberöltőre szól: vagyis ha nem szeretnénk később évekig tartó kemény munkát fektetni az átalakításba, akkor ügyesen válogassuk össze a tőkéket, hogy azok mind az esetleges bor, mind pedig a gyümölcsigényünket kielégítsék! A talaj lazítása, átforgatása és bőséges trágyázása kulcsfontosságú mozzanat, ezért nagy alapossággal végezzük! Ha kártevőket, például pajorokat találunk, nem kell kétségbe esni, arra azonban oda kell figyelni, hogy ha négyzetméterenként több kis lárvára is bukkanunk, akkor bizony kénytelenek leszünk fertőtleníteni a talajt, különben a szőlőnk a tápláléklánc martalékává válik.

 

Ha már a tőkéink megvannak, a következő munkálatokat végezhetjük el a mostani időszakban:

 

Metszés


A tavaszi nagy kerti munkálatokat csökkenthetjük azzal, ha a szőlő metszését őszre időzítjük. Ez általában a „letermett” vesszők eltávolítását jelenti, de az egyéb, erre az időszakra eső kerti hulladékkal egy füst alatt a lemetszett ágaktól is megszabadulhatunk. Sajnos azonban az őszi metszésnek megvannak a hátulütői is. A tél közeledtével ugyanis megnő az esélye annak, hogy a rügyek elfagynak.

 

Trágyázás


Nemcsak a frissen ültetett szőlő hálálja meg a bőséges tápanyag-utánpótlást, hanem gyakorlatilag minden növény igényli a trágyázást, mivel nem feltétlenül a neki legtökéletesebb körülmények között neveljük. Ráadásul ezzel az eljárással biztosabban telelnek, így bővebb termést remélhetünk tőlük. Vigyázzuk, hogy a trágyázás ne legyen túl tömény, mert az a védencünk égését, pusztulását okozhatja!

 

Bár a végére maradt, de semmiképp sem szabad kihagyni a sorból az ősz legfontosabb teendőét a szőlőnk szempontjából, ez pedig a szüret. Bár a nővény részéről nincs jelentősége ennek a műveletnek, de mégsem azért neveltünk fáradságos munkával bő termésű gyümölcsöst, hogy aztán végignézzük, amint a tőkén rohadnak. Tehát munkára fel, és töltsük fel saját vitaminraktárainkat is a mézédes szőlőfürtök csipegetésével!

 

Kapcsolódó cikk:

A magyar szőlőtermesztés története

A szőlő jótékony hatása
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!