szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szőlőtermesztés kialakulása és története

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 05.


A szőlőt és a terméséből készült bort már a történelem előtti időkben ismerték és kedvelték. Megismerése és termesztésbe vétele hosszú folyamat eredménye. A szőlőkultúra kialakulása valószínűleg a mai Kis-Ázsia, Irán és Örményország területén kezdődött el mintegy 5000 évvel ezelőtt.

A szőlőtermesztés kialakulása és története

Az itt élő ókori földművelő népek kezdtek a már ismert szőlő termesztésével foglalkozni. A ligeti szőlő értékesebb gyümölcsöt termő változatait kiválogatták és azokat a lakóhelyük közelében ültették el.

 

Az örmény birodalomban már i.e. 2000 évvel nagyon fejlett volt a szőlőtermesztés, és valószínűleg itt alakult ki a kerti szőlő is. Jelentős volt a szőlőtermesztés más ókori kultúrállamokban is. Írásos emlékek bizonyítják, hogy akkor már a települések közelében nagyobb összefüggő szőlőskertekben termesztették és ápolták a szőlőt. Transzkaukázia területéről terjedt át a szőlőtermesztés Nyugat-Ázsia ókori civilizált államaiba.

 

A szőlőtermesztés továbbterjedése Nyugat-Ázsiából több úton történt. Az egyik Észak-Afrika földközi-tengeri partvidékén Gibraltárig vezetett, a másik úton Kis-Ázsián át az égei-tengeri szigetekre, Görögországba, majd a Balkán északi részén Itália és Nyugat- Európa felé terjeszkedett.

 

Egyiptomba i.e. több ezer évvel Kánaánból került át a szőlő. A termesztés magas színvonalára jellemző, hogy már az i.e. 2500-ból 8 különböző szőlőfajtáról maradtak írásos emlékek. Görögország területére i.e. mintegy 3000 évvel került a szőlő, és termesztése magas szintre emelkedett. A görögök honosították meg a kerti szőlőt Itáliában és Gallia földjén is. Elkezdődött a bor és az étkezési fajták különválása, és ebben az időben jelennek meg az első magvatlan szőlőfajták is. A szőlő feldolgozásában különböző kezdetleges préseket használtak. A bor és az aszalt szőlő fontos kereskedelmi cikk volt.

 

Itália területén a szőlőtermesztés további fejlődésnek indult. A szőlőt dugványozással, oltással és magvetéssel szaporították. A szőlő további terjesztésében a római hódítóknak volt nagy szerepük. Ők terjesztették el a Rajna völgyében, Spanyol és Franciaország, valamint Hollandia és Anglia területén is. Hazánk területére szintén a rómaiak hozták be a szőlőt.

 

A szőlőtermesztés terjeszkedésének egy harmadik útja Nyugat-Ázsiából kelet felé vezetett, ahol szintén fejlett szőlőtermesztés alakult ki. Közép-Ázsiából tovább terjedt Kínába és Indába is.

 

Az újkorban a kerti szőlő továbbterjedt Dél-, majd Észak-Amerika felé. A 16. században Közép-Amerikában, míg 17. században Észak-Amerikában is meghonosodott az eurázsiai szőlő. Ez utóbbi helyen az éghajlat valamint a különböző kórokozók miatt először nem tudott nagyobb mértékben elterjedni. Ezért Kalifornia kivételével zömében ma is amerikai fajokat termesztik. Folytatása: A magyar szőlőtermesztés története

 

Kapcsolódó cikk:

Találós kérdés

Szüret, családias légkörben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia