szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szomjas lakó - a hibiszkusz

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 02.


A hibiszkusz igen régóta hódítja meg sikerrel az emberek szívét. Ez persze nem véletlen, hiszen valóban elképesztően gyönyörű virágról van szó. Színfelhozatala lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami neki tetszik, ráadásul, ha szeretnénk, akkor akár a kertbe is ültethetjük.

A szomjas lakó - a hibiszkusz

Tartása

 

A hibiszkusz egy mediterrán növény, melynek díszértéke igen magas. Ugyan valóban kiültethető a kertbe, de ez csak a törökrózsára igaz hazánkban, vagyis a mályvacserjére. A többi változat ugyanis érzékenyebb, és a folyamatos nemesítés következtében tartani és szaporítani sem olyan egyszerű. Ez azonban ne szegje senki kedvét, hiszen egy cserepes hibiszkusszal igazán csodálatos lakóra teszünk szert. A tartásuknál fontos, hogy ezeknek a növényeknek a vízigénye igen magas.

A rendszeres locsolás elengedhetetlen, de a legjobban akkor fejlődik, ha a napi párásításról is gondoskodunk. Ekkor pedig ne csak a leveleket és a növény szárát nedvesítsük meg, hanem a földjét is nyugodtan spricceljük le egy kicsit. A hibiszkusz egy igazi fényimádó. Nagyon szereti a közvetlen és sok napsütést, így ha lehet, nyáron tartsuk a teraszon vagy kertben. A lakásban is válasszunk neki olyan helyet, ahol bőségesen hozzájut az éltető fényhez. Teleltetésénél is ezeket a területeket részesítsük előnyben. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ha ezután kivisszük a virágot nyárra, akkor csak fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti napsütéshez. Ha nagyon hirtelen történik a dolog, akkor az könnyen a levelek megégéséhez vezethet.

 

Gondok

 

A hibiszkusz tartása nem igényel különösebb szakértelmet, csupán arra kell erősen figyelni, hogy a megfelelő mennyiségű nedvességet biztosítani tudjuk számára. Ha ez nem megfelelő, tehát ha sok vagy esetleg kevés, akkor a levelek elsárgulnak és lehullanak. Ha beáll a megfelelő vízmennyiség, akkor ez megszűnik. Ha nagyon felkopaszodott, akkor érdemes egy kicsit visszavágni, ezzel serkenthetjük az új levelek képződését. Sajnos a hibiszkuszt nagyon szeretik a levéltetvek, így ezek ellen a kis kártevők ellen rendszeresen védekeznünk kell. Ezt megtehetjük csalánfőzetes permetezéssel, vegyszeres kezeléssel, de az is jó, ha a közelébe teszünk egy cserepes levendulát, vagy a földjébe dugunk egy gerezd fokhagymát.

 

Szaporítás

 

Ennek a növénynek a szaporítása nem egyszerű feladat, mivel az évek során a szebb virágok érdekében nagyon sok nemesítésen esett át. Jellemzően dugványozzák, de a magvetéssel is meg lehet próbálkozni. Egyszerre 4 magot ültessünk egy kis cserépbe, kikelés után pedig a legerősebb apróságot tartsuk meg. A kerti mályvával (vagyis a törökrózsával) nincs ilyen problémánk, mivel annak szaporodási képességei nem sérültek.

 
Hozzászólások (1)

Marianna
2014. máj. 11. (2 718 napja)
Szép napot!Érdeklődnék milyen árban és hol lehet vásárolni Hibiszkuszt?


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia