szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szörnyű 1970-es árvíz 3.

Sulyok József, 2013. márc. 04.


Előzménye: A szörnyű 1970-es árvíz 2.

Bizalom és feszültség
A gátat védők furcsa étkeztetése után, vegyes érzésekkel, éjfél körül értünk vissza a főhadiszállására, ahol az ügyeleti adatgyűjtés, intézkedés, jelentésszervezés miatt nagy volt a forgalom. Mi sem tudtunk hazamenni. Fotelbe ülve, asztalra borulva aludtunk egy keveset, majd hajnalban hozzáláttunk az adatok összesítéséhez, hogy jelenteni tudjuk az előző nap történéseit.
 

A szörnyű 1970-es árvíz 3.

A járás települései honnan, s hová fogadtak be menekülteket? Hová, s mennyi élelmet, takarót, szerszámot, homokzsákot, stb. kell küldeni? Nem mellesleg azt is összesíteni kellett, hogy a mi gátvédelmi vonalainkon mi a tapasztalat, hová kell véderőt irányítani, hiszen óráról órára változott e helyzet. A vízügyi szakemberek szerint négy helyen volt nagyon kritikus a helyzet. Tiszaszalkánál, Tivadar és Tarpa között, a vásárosnaményi Dohánybeváltóhoz vezető vasúti töltésnél, Kisvarsány térségében.


Vásárosnamény, Gergelyiugornya, Olcsva és Olcsvaapáti között a Tisza, a Szamos, a Kraszna egybeolvadt víztengert alkotott és veszélyeztette az országgal összekötő, egyetlen éppen maradt, 41-es főutat, így 19 beregi település ellátását. Különösen az után, hogy Olcsvaapáti védelmében átvágták a Szamos gátat, hogy az akkor még alacsonyabb vízszintű Tiszába vezessék a vizet. Ezzel egy időben hatalmas nyomás nehezedett Jándnál a gátra, s ha az ott szakadt volna, igaz lejjebb, de szintén a 41-es főutat vitte volna el.


Szerencsére ez nem történt meg. Pedig reális volt a félelem, hiszen a Kraszna híd utáni lankásabb részen, az út tetején folyt át az ár az egyik legelőről a másikra. Ha ott szakadás van, akkor a veszélybe kerülő településeket csak Kárpátalja felől lehetett volna megközelíteni, nem kis bonyodalmat okozva egy olyan országhatáron, ahol abban az időben, kis túlzással, még a madár is külön engedéllyel repülhetett át.


Megható volt, hogy napok alatt összefogott a megye, az ország lakossága a bajbajutottak segítésére. Önkéntes csapatok, brigádok érkeztek a védekezéshez, mentéshez, ellátáshoz. Emellett munkahelyeken, közösségi helyeken pénz és egyéb adománygyűjtést szerveztek, hogy minél előbb az érintettekhez juttassák.


Az emberi bizalom szép példája volt az alábbi esett. A Vöröskereszt megyei szervezetétől érkezett egy futár Vásárosnaményba és Spisák András Járási Elnököt kereste, de irodája előtt csak Simon Endre gépkocsivezetőt találta, aki kérdésére elmondta:


- Az elnök elvtárs kint van védekezést ellenőrizni. Már jönnie kell, tessék megvárni – javasolta Endre.


- Nincs időm, mennem kell tovább, de itt hagyok magánál 150 ezer forint gyorssegélyt, amit összegyűjtöttünk. Kérem, adja át.


Ma már furcsának tűnhet, nevet nem kérdezett, átvételi elismervényt nem íratott alá tanuk előtt. Megbízott az Emberben, akinek eszébe sem jutott, hogy ne adja át a címzettnek az akkor kettő Zsiguli árát kitevő gyorssegélyt.


Az elöntött területekről kimenekített emberek elkeseredettek, feszültek, fásultak voltak, helyzetüket teljesen kilátástalannak érezték. Egész életük munkája veszett oda néhány óra alatt, s lett minden vagyonuk a víz martaléka. Többsége vigasztalanul magába roskadva töltötte a menedékhelyen az időt.


Viszont a menekültek egy része, jó magyar szokás szerint, „ha veszett a fejsze, vesszen a nyele is,” hangulatban, maradék pénzét a vásárosnaményi Csipke étteremben igyekezett elmulatni. Egyik este a rendkívüli helyzet miatt, a helyi lakosságot utcáról-utcára járva mozgósították a település vezetői, az ipari vasúti töltés megerősítésére.


A Jókai úti férfi lakosok, a nagyiskola előtt gyülekeztek, majd amikor a Csipke étteremhez értek, hallották a bentről kiszüremlő zenés mulatozást. Felháborodtak, lapátjukat letéve, megtagadták, hogy tovább menjenek védekezni mindaddig, amíg az éttermet be nem zárják. A záróra megtörtént, s míg az árvízveszély el nem múlt, nem is volt cigányzene a Csipkében. Folytatása következik

 

Kapcsolódó cikk:

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban 

Török voltam az Egri csillagokban 7. rész


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia