szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szőrös szívű kaktuszok

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 19.


Szobanövényeink között különös helyet foglalnak el a kaktuszok. Nálunk csak napos lakásban érdemes foglalkozni a kaktuszok nevelésével, a szoba száraz levegőjét is jól tűrik.

A szőrös szívű kaktuszok

Fiatalabb növényeket szobában, a nagyobbakat, erősebbeket a szabadban is tarthatjuk. Mind a cserépben, ládában, mind pedig a szabad földben jó, ha elegendő kavics és kőtörmelék van a növény gyökere körül, hogy ne álljon víz alatt.

 

A kaktuszok nevelése nem különbözik lényegesen a többi szobanövény kezelésénél. Nem túl igényesek. A legfontosabb, hogy minél több fényt kapjanak. Legjobb, ha közvetlenül az ablak előtt helyezzük el őket, így legalább részben ellensúlyozzuk a téli fényszegénységet. Az ablakban vagy az ablak közelében rendszerint alacsonyabb a hőmérséklet is, ami szintén fontos tényező. Ugyanis a kaktuszokat 6-8 fok hőmérsékletnél teleltethetjük a legsikeresebben. Meleg helyen, a téli fényszegény időszakokban fejlődnek ugyan, de előnytelenül, mert igen megnyúlnak.


A talajjal szemben igénytelenek, legjobb a háromnegyed rész lombföldből és negyedrész homokból kevert talaj, amelybe lazítónak cseréptörmeléket vagy faszéndarabkákat keverhetünk. A cserép aljára vízlevezető kavicsréteget helyezünk. A beültetett növény köré a föld színére tegyünk mohát vagy kavicsot, hogy a növényt megóvjuk az öntözésnél felloccsanó sártól. A kaktuszfélék nagyon lassan fejlődnek. Rendszerint 2-3 évenként kell átültetni őket.

 

Kaktuszok az emeleten


A virágkedvelőknek, főleg bérházban lakóknak helyszűke miatt gondot okoz a szobanövények szaporítása. Nincs hová tenni a sok virágcserepet, úgy elhelyezni, hogy az napfényt is kapjon. A kaktuszgyűjtők pedig nem szívesen állnak meg addig, míg a törpekaktuszok zöméből nincs egy-egy példány.


A megoldás: piramisszerű, háromrészes, emeletes ládavirágtartó, amelyet magunk barkácsolhatunk. Szobanövényeinket apró cserepekben helyezzük a ládába, a kaktuszokat jól előkészített kavicsos talajba, egyenesen a ládába ültethetjük.


Egy pár ismert kaktusz:


Karácsonyikaktusz


Brazília őserdeiben él ez a mutatós, rózsaszín virágú kaktusz. A leghálásabb szobanövények egyike. Évről évre karácsony táján virágzik, innen kapta a nevét is. Novemberben egy-két hétig kevés vizet adjunk neki, így karácsonyra meghozza a virágait. A fényszegényebb szobákban is jól fejlődik, és 30-40 cm magas törzsű kis fácskát nevelhetünk belőle.


Mammillaria


Gömbkaktusz vagy szemölcskaktusz néven is ismert. Alacsony, gömb vagy oszlop alakúak, erősen tüskések. Virágok a csúcs körül körkörösen koszorú alakban helyezkednek el. Dúsan hozza a sarjakat, így könnyen szaporíthatjuk ezt a hálás kaktuszfajtát.


Opuntia – Medvetalp-kaktusz


Magyar neve találó, az egész növény hatalmas, a medve talpához hasonlítható szártagokból áll. Egyik fajtája, a fügekaktusz a Földközi-tenger vidékén elvadulva él, kerítések pótlására is használják. Ehető termése kellemes, a fügéhez hasonló ízű.


Agave


Vastag, húsos levelei nagy tőrózsát alkotnak, a levelek csúcsa hegyes, szúrós. Mutatós, szép, igénytelen. Különösen a tarka levelű változatok kedveltek. Érdekessége, hogy csak egyszer virágzik, a néphit szerint csak 10 éves korban. Mexikó az igazi hazája, virágzás után elpusztul. A virágzásig azonban sok új sarjat hoz, amiről tovább szaporíthatjuk.

 

Kapcsolódó cikk:

5 télen virágzó szobanövény

 Energiát adó növények 3.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia