szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tápláló petrezselyem

Sulyok Józsefné, 2011. júl. 07.


A petrezselymet mindenki ismeri, bár a magyar elnevezésben néha vannak félreértések, hiszen gyakran csak zöldség vagy fehérrépa néven illetjük a petrezselyemgyökeret. A fehér répa és a petrezselyemgyökér két különböző növény. A fehérrépa nálunk kevésbé elterjedt, míg a petrezselyem gyökerét és levelét igen gyakran használjuk ételeink elkészítésekkor.

A tápláló petrezselyem

A petrezselymet már a rómaiak is ismerték és termesztették Tibériusz császár idejében. Feljegyzések szerint a császár annyira szerette, hogy még Franciaországból is rendszeresen hozatott utánpótlást belőle. A középkorban még ízletesebb és tovább frissen maradó változatait nemesítették ki. Ugyanakkor elsősorban Közép és Dél-Európában igen elterjedt volt a vad változata is, amely a kontinens északabbi területeire is eljutott. A böjti asztalokon közkedvelt volt, mivel rendkívül tápláló, így biztosította az alapvető vitamin és ásványi anyag szükségletet.

 

Háttérbe csak Amerika felfedezése után került, amikor Európába eljutott a burgonya. Ugyanakkor az Újvilágba is kikerült a petrezselyem, és a korabeli feljegyzések tanulsága szerint, az amerikai telepesek sokkal buzgóbban vetették, mint ahogyan az európaiak a krumplit. Az Amerikába érkező, menekült protestánsok közül sokakat mentett meg az éhhaláltól a petrezselyem gyökere. Különösen télen ízletes, amikor a fagyást követően a zöldség keményítője cukorrá alakul át, így édes lesz és jobb ízű. A telepesek továbbadták az értékes gyökeret az indiánoknak, akik pedig örömmel termesztették a bab és a kukorica mellett.

 

A petrezselyem azóta is töretlenül ott szerepel a legkülönfélébb ételek alkotórészeként a világ szinte valamennyi táján. A Közel-Keleten és Kis-Ázsia vidékén gyakran az étkezések végén petrezselyemlevelet rágnak a kellemetlen szájszag és a fog védelme érdekében.

 

A petrezselyem kedvező élettani hatásait számos vizsgálat igazolta, melyek elsősorban a petrezselyem levelére összpontosítottak. A levél egyébként rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. A levélzet rendkívül sok K-vitamint tartalmaz. Érdemes minél több petrezselyemzöldet enni, akár nyersen, akár főtt állapotban.

 

Ismert, hogy a zöldségek többsége tumor ellenes hatással bír. Nem kivétel ez alól a petrezselyem sem. Eddigi vizsgálatok alapján nagy valószínűséggel lassítani képes a tumor növekedését, illetve képes csökkenteni a daganatok keletkezésének kockázatát. E hatásért többek között karotenoid, flavonoid, valamint magas fitoösztrogén tartalma is felelőssé tehető. A petrezselyemlevél fogyasztása csökkenti a vizeletben kimutatható karcinogén vegyületek mennyiségét. Mindezek az eredmények azt jelentik, hogy a petrezselyem a rák elleni küzdelem egyik hatékony eszköze lehet, ha rendszeresen beiktatjuk étrendünkbe.

 

Vízhajtó hatása is van a petrezselyemnek. Nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén ne csodálkozzunk, ha sűrűbben kell látogatnunk a mellékhelyiséget.
Sok benne az omega-3 zsírsav. Ezek a vegyületek képesek csökkenteni a vérrögök kialakulásának kockázatát, a vérnyomást, valamint a koleszterinszintet. Ezek alapján igen nagy jelentőségük lehet a szív és érrendszeri halálozások megelőzésében.

 

A petrezselyem gyökereét és levelét a népi gyógyászat szerint cukorbetegség kezelésére, méregtelenítésre, vérszegénységre, étvágyjavítóként, gyenge látásra, fáradékonyságra, valamint bélrendszer és a máj kitisztítására szokták alkalmazni. 

 

 

 

Kapcsolódó cikk:

Tippek gyökérzöldségek termesztéséhez

Mit tud a pertezselyem?

Kerti Hírmondó 2.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia