szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tavasz hírnökei: Crocus & Co.

Mártha Izabella, 2014. febr. 25.


Hamarosan itt a tavasz, színesedik a természet a virágágyásokban és a pázsit körül. Gyér cserjék alatt vagy védettt falak oldalán szinte az első meleg napsugarakra kinyílnak a rügyek és színes szőnyeget varázsolnak a tavasz hírnökei!

A tavasz hírnökei: Crocus & Co.

Egyre több színes krókusszal találkozunk, hiszen az elsők között nyilnak és már kora tavasszal virágos tőlük az ébredező kert. Nagy virágcsoportokban már a távolból világítanak csodálatos színjátékukkal: sárga, lila, kék, fehér és ezek keveréke.

Egy laza szerkezetű, tápanyagban gazdag kerti talaj, napos helyen garantáltan a legnagyobb siker a krókusz vagy más néven sáfrány számára. Egy apróságot azonban figyelembve kell venni ha a krókusz a pázsitban található: az első vágásra csak akkor kerülhet sor ha a növény elvirágzott és a levelei elsárgultak. Mert csak akkor tudja a hagyma az összes tápanyagot tárolni, amire szüksége lesz az új fejlődéséhez a következő évben.


Néhány krókusz magról is képes szaporodni, ami évről évre lassan gyarapodik mire virágot fejleszt. Ezek közé tartoznak a vadfajok, mint például az illir sáfrány (Crocus tommasinianus). Vetés ideje a szeptember-október, öt-hat cm mélyen csoportosan kell vetni a maagokat. Minél több virágzó krókusz látható egymás mellett, annál intenzívebb a látvány a távolból!


Nagy hatást lehet elérni a krókuszokkal a kerünkben, hiszen a vigágzási idejük rendkívül eltérő. Érdemes több fajtát összeültetni, hogy egész áprilisig egy színes virágfesztivál legyen a kertünk. Egyéb tavaszi hagymás növény harmonikus kapcsolata fokozhatja a látványt, mint például a hóvirág (Galanthus nivalis) vagy a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) és hunyorfélék (Helleborus hibridek).Korai virágzó írisz fajok, mint például a sárga nőszirom (Iris danfordiae) vagy lilás-kék színű recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) is jól illeszkednek a sáfrányok közé.

Gyönyörű színes színkavalkád valósítható meg sárga árnyalatú téltemetővel (Eranthis hyemalis), ami a krókuszhoz hasonlóan gyakran fordul elő csoportokban. Ezekhez csatlakozik az illir sáfrány (Crocus tommasinianus) és a fehér virágú berki szellőrózsa (Anemone nemorosa).

Minél több a virág, annál intenzívebb a természet! Együtt nézve a tavasz hírnökeit gyönyörű kép tárul elénk, melynek látványa bezárják a kaput a szürke téli napokat mögött!

Kapcsolódó cikk: Télen virágzó kerti növények!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia