szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tavaszcsalogató ibolyaszín titka

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 20.


Az ibolya előkelő hatású kevert szín: kékből és pirosból áll és a színkörben e kettő között helyezkedik el. A festők teljesen tetszésük szerint keverhetik a színeket, de ezt a virágokkal mi nem tehetjük meg.

A tavaszcsalogató ibolyaszín titka

A virágok színét legfeljebb a megvilágítással változtathatjuk meg, esetleg kisebb mértékben, a környezet megválasztásával befolyásolhatjuk. A lila virágok között többféle árnyalatot találunk: lehetnek kékbe, vörösbe hajlók, vagy telt, határozott színhatásúak, és lehetnek halvány, megtört színűek is. Néhány úgy tűnik, az emberi nyelv szavai nem is elegendőek a sokféle árnyalat pontos megnevezésére.


Azt az árnyalatot, amit virágunk színe az összetevőkből - piros és kék - képvisel, világosabb formában - fehérrel megtörve rózsaszínként, pasztelles lila vagy világoskékként - hozhatjuk vissza a környezetben, például a virágláda színében.


A képet színben illeszkedő bútorok, dekorációs elemek egészítik ki. Ennek eredményeként a sötét, nehéz ibolyaszín egyszeriben élni, világítani kezd a kontrasztos háttér előtt, így jut érvényre igazi eleganciája. 
 

A képbe természetesen a világos növényi részek is beletartoznak. Például az ezüstszürke lombban szépen megjelenik a pasztellszínek fehértartalma. Ilyen világos háttérként szolgálhat a világos mészkő, a fehérre festett fa-részek, az ezüstös fémfelületek, a világosszürke beton vagy a sárgás vakolat.


Sötét háttér előtt nem érvényesülnek a lila virágok, az összkép lehangoló lesz. Ilyen esetben világos lombú és virágú növények tartásával élénkíthetjük a képet. Fontos, hogy ne kerüljön sok lila virágú növény egymás mellé. Jobb ezeket pontszerűen vagy nagyobb foltokban elhelyezni a világos lombú vagy fehér virágú növények között.


A lila virágok a ládákban nagyon szépen mutatnak az azonos habitusú növények között, például a Surfinia-petúniák az ezüstös szalmavirág tövei között, amelyek kölcsönösen átnövik egymást. A rendelkezésre álló növényektől függően nagyon sok egyéb társítás is lehetséges a különböző növények között az erkélykert szépítésére. A megfelelő kiegészítőkkel, támasztékokkal kötöző-anyagokkal, kavicsokkal tehetjük fel a pontot az i-re.


Sötétibolyán virágzó növények


Sötét ibolya vagy kékeslila virágúak a következő növények: a kék ujjasvirág, a lisztes zsálya, a petúniák sokféle változata, a lobélia, serleglonc, vasfű, kerti vanília, az őszirózsa, a kék bitocska, a gyöngyikés gyepliliom, ezekhez jöhet a nyári orgona cserépben, ezenkívül az árvácska, az illatos ibolya, a szarvacskás árvácska, a lednek, a trópusi ibolyabokor, szarkaláb több faja, hajnalka, serlegvirág , valamint a sisakvirág.


A cserepekben nevelt különböző növénykülönlegességek, mint például az ezüstlevelű aggófű, megerősítik az ünnepélyes hangulatot. Nagyon szép megoldás, ha ennek edényét (aljnövények beültetése helyett) ibolyaszínű szatén szalaggal vonjuk be.
 

Kapcsolódó cikk:

7 sugárzóan hangsúlyos virág a szép kertért

4 tipp a porcukros virágálomért

4+1 érv a hófehér virágok mellett
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia