szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tea Európában

Sulyok Józsefné, 2009. márc. 18.


Előzménye: Tea az uralkodók itala, A tea története

A teát Európában megelőzte a híre. Ebben az időben az európaiakat elsősorban a kínai selyem érdekelte.  

Még semmi jel nem mutatott arra, hogy száz év múlva folyami dzsunkák teával és porcelánnal megrakodva haladnak a tenger felé, hogy rakományaikat átadják Konton kikötőjében az óceánjáró vitorlásoknak.
 

 

Holland, a francia és a portugál hajók már a 16. században felfedezték Kína kikötőit, de a tea nem szerepelt a kivitt árucikkek között. A tea kereskedelmi árucikké válásában jelentős szerepe volt annak is, hogy a kínai kormány korlátozta a selyem kivihető mennyiségét, a teáét viszont nem.

 

Az első időben a teával sokszor nem tudtak mit kezdeni, nem ismerték az elkészítésének helyes módját. Előfordult, hogy a leveleket kenyérrel ették, a forrázatot pedig kiöntötték. Máshol a teát hordókba töltötték, s úgy mérték ki, mint a sört, vagy a bort.

 

Az angolok meglepetésszerű gyorsasággal tértek át a kávéfogyasztásról a teára. Amikor a tea megjelent, Londonban már több mint kétezer kávéház működött, és a 18. századra szinte mindegyik átalakult teaházzá.

 

A teázás gyorsan beépült az angolok mindennapi életébe. Az erős teát kedvelték, ízesítették cukorral, tejjel, vajjal, rummal, borssal és egyéb fűszerekkel. A tea folyamatosan és egyre nagyobb mennyiségben érkezett Londonba. Anglia már a 19. században a világ legnagyobb teaívó országa volt. London a tea világkereskedelmi központjává vált. Az európai államok egyre inkább itt szerezték be azokat az árucikkeket, amelyekre Kínából szükségük volt.

 

Az angolok ismertették meg a teát Amerikával 1704-ben. Kereskedelem fellendítésére amerikai tartományokban a behozatali vámokat megszüntették. Egyedül a teát nem részesítették ilyen kedvezményben.

 

Elsőként az orvosok ismertették a teát orvosi lapokban, vagy könyvekben. Megállapították, hogy az élet meghosszabbítására, az egészség megóvására nincs jobb, mint a teafű.

 

A mongol kán 1638-ban is küldött teát a cárnak. A követek alig akarták hazavinni a szerintük jelentéktelen ajándékot, de tévedtek, mert a teának Moszkvában nagy sikere volt. A tea hamarosan megjelent a moszkvai üzletekben is.

 

A teázás szokása Oroszországban gyorsan elterjedt, a 18. század folyamán beépült orosz életmódba. Oroszország a világ második legnagyobb teafogyasztó országává vált, e téren csak Anglia előzte meg. Európa területén a tealeveleket forrázzák.

 

Érdekes! Sokáig azt gondolták, hogy a fekete és a zöld tea más-más fajtájú cserjéről származik. Köztük a különbség valójában csak az, hogy a zöld teának szánt leveleket nem szárítják ki erősen, de mindkettő a kaméliák családjába tartozó „thea chinensis” leveleiből készül. A sárga tea színe is a szárítás időtartamától függ. Átmenetet képez a zöld tea között.

 

Kapcsolódó cikk:
Árnika, a sebgyógyító

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Tudja-e, hogy

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!