szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tea feldolgozása

Sulyok Józsefné, 2009. ápr. 14.


Milyen utat jár be a teacserje levele, hogy aztán asztalunkra kerülve gőzölgő finomságként elfogyaszthassuk? Cikkünkből megtudhatja!

 

Szüret

A teacserjéket 3-4 éves korukban lehet először szüretelni. A levelek letépése kézzel történik. Ahol kevés a munkaerő ott a szedést géppel próbálják megoldani. Az ily módon szüretelt tea minősége jelentősen csökken.
A tea szedésének több módja ismert: van standard-szedés, amikor csak két levelet és egy rügyet tépnek le, közepes szedés (három levél és egy rügy) és nyers szedés, amikor a letépett száron négy levél és egy rügy van. Minél finomabb a szedés, annál jobb minőségű lesz a tea.
A magasban lévő ültetvényeken, ahol egyébként is jobb minőségű teák teremnek, minden esetben a finomszedést alkalmazzák. A teacserjék hosszú életű növények. Az Assamica átlagosan 40 évig, a Sinensis akár 100 évig is hozhat termést.

 

Feldolgozás

Szüret után a leveleket nagy kosarakban szállítják a feldolgozás helyére az ültetvényekről. Feldolgozásának módja területenként változik ugyan, de a folyamat mindig tartalmazza a négy alapműveletet: fonnyasztás, hengerlés, fermentálás és szárítás. Ezek után jön a válogatás és a csomagolás. A feldolgozásának ez a része mindig a termelő országban történik.

 

Fonnyasztás

A tea feldolgozásának ez a legelső fázisa. Szétterítik a tealeveleket, amelyek 25-30 fok közötti hőmérsékleten fonnyadásnak indulnak. A friss tealevelek víztartalma ugyanis kb. 80 % között van. A fonnyasztásnál ezt 60-70 % - ra szorítják vissza.

 

Hengerlés

A folyamat során a levél sejtfalai felszakadnak és a sejtnedvek a levél felületére kerülnek, ahol az enzimekkel levegő jelenlétében keverednek el: megindulhatnak a fermentációhoz szükséges kémiai folyamatok. A művelet hagyományos eszközei a teasodró asztalok. Elterjedt gyári berendezés a két recézett hengerből álló „mángorló”. Az egyik henger kb. 70-80 fordulatot tesz meg percenként, a másik tízszer annyit, az ellenkező irányban. A berendezés a recés hengerek közötti kis résben sodorja meg a leveleket. A megfonnyasztott leveleket kb. fél órán keresztül hengerlik két vízszintes felület között. Ettől a levelek összetörnek, és lassan kialakul a tipikus íz és aroma.

 

Fermentálás

Ebben a lépésben képződnek azok a vegyületek, amelyek a fekete tea jellegzetes ízét adják, valamint a teaflavinok élénkvörös festékanyagok, amelyek adják az ital jellegzetes színét.
A fermentálás során szinte az összes aromaanyag mennyisége nő és új vegyületek képződnek. A vizsgálatok szerint ilyenkor jelentősen emelkedik pl. a penten, a pentanol, a benzil-alkohol, a szalicilsav stb. koncentrációja.
A fermentálás hagyományos módja szerint az összesodort leveleket néhány órára szétterítik. Az üzemben a tea többnyire lyukacsos szalagon halad, amelyen levegőt fúvatnak keresztül. A fermentálás akkor fejeződik be, amikor a tea rézvörösre színeződik. A fekete teából készült ital tulajdonságai a fermentálás idejétől és hőmérséklettől függenek. A tea annál jobb, minél alacsonyabb a fermentálás hőfoka.
A fermentálás időtartama kb. 4 óra, nagyon fontos a termék végleges karaktere szempontjából. A zöld teákat egyáltalán nem fermentálják. Egyes változatokat nem is fonnyasztnak, csak leszüretelik, szárítják és elszállítják.

 

Szárítás

A tealevelek szárításával fejeződik be a fermentálás folyamata. Ez kb. 95 fokos hőmérsékleten történik. Ezzel a levelek nedvességtartalma 5-6 százalékra csökken. Körülbelül fél óra után a tea elnyeri fekete színét. 100 kg friss tealevélből mintegy 20 kg feketetea nyerhető.

Válogatás

Miután a tea kikerült a szárítógépből, elkezdődik a méret szerinti szortírozása. Ez többnyire szitálással történik. Más-más őrlésű levelek szükségesek ugyanis a szálas, illetve a filteres teához.


Raktározás ás szállítás

A tea most már raktározásra és szállításra készen áll. Gondosan becsomagolják, hogy megóvják a szállítás közben esetleg előforduló külsőhatásoktól. Ilyenkor olyan biztonságos fadobozokat használnak, amelyek belső oldalát alumínium fóliával bélelnek ki. A teatermelő országokban – faanyag hiányában – időnként más csomagolást is alkalmaznak, mint pl. a papírból készült zsákokat.

Keverés

Minden szállítmány tea másmilyen, mivel minősége függ a származási országtól, a szüretelés és a feldolgozás módjától. A keverőmesterek szelektálják a beérkezett teafajtákat és állítják össze belőlük a fogyasztók által igényelt ízű és illatú teakeveréket. Egy-egy teához a keverőmester olykor 25-30 féle teát is felhasznál.

 

Kapcsolódó cikkek:
Tea az uralkodók itala
A tea Európában
Főzzünk teát
A tea története

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Videók

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!