szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A teáról még egy keveset

Sulyok Józsefné, 2010. okt. 15.


Előzménye: A tea története.

A Cameliák családjába tartozó, örökzöld növény friss leveleinek leszűrése után a leveleket különböző előkészítési eljárásoknak vetik alá. A feldolgozási módtól függően a teának három fő típusát különböztetik meg: fekete, zöld és oolong.

A teáról még egy keveset

A világon a legelterjedtebb a fekete tea. Ennek karakteres ízét, erőteljes zamatát és serkentő hatását a következő előállítási fázisokkal érik el. A fonnyasztás során a frissen szedett leveleket állványokon szétterítik, és felmelegített levegőt fúvatnak rájuk. A folyamat végére a levelek súlya felére csökken. Ezt követően, hengerléskor a leveleket lapos felületen összezúzzák, így felszabadulnak az alapvető olajok, enzimek és kialakul a tea aromája és íze.

 

A fermentálás alatt a tealeveleket egy speciálisan kialakított helyiségbe viszik, ahol a levegő magas páratartalma miatt a levelekben megindul az erjedés folyamata. Ennek eredményeként a levelek rozsdabarna színűvé válnak. A hőkezelés következik, amikor 4-5 óra fermentálás után forró levegő befújatásával megállítják az erjedést. Később, rostáláskor rázósziták segítségével szétválasztják a finomabb leveleket a durvább részektől. Az így preparált levelek szállíthatóvá, raktározhatóvá válnak. A zöld tea készítésekor a frissen leszedett leveleket csak fonnyasztják és szárítják, nem vetik alá az erjesztési fázisnak. Így születik a különlegesen fanyar aromájú, világos vagy arany zöld színű tea, amelynek rákmegelőző hatását tudományos kutatások is bizonyítják. A zöld és a fekete tea közötti átmenetet az Oolong tea, azaz a szűztea képezi. Az Oolong teát csak részlegesen, 2 órán keresztül erjesztik. A szűztea mindig leveles tea, amelyet nem tesznek ki a hengerlés folyamatának. A levelek zöldes barna színűek, a belőlük készített világos, narancsos barna ital, pedig némiképp gyümölcsöz ízű.

 

A tea összetétele

A polyphenolok természetes anyagok, amelyek az erjesztett tea jellegzetes ízéért és színéért felelősek. A fekete és a zöld tea egyaránt tartalmaz polyphenolokat.
A kávéhoz hasonlóan a feketeteában is található a frissítő, élénkítő hatású koffeinszerű anyag. Egy csésze jól elkészített feketetea koffeintartalma csupán alig fele egy hasonló adag kávéénak. A tea serkentő hatása attól különbözik a kávéétól, hogy míg a kávéban lévő koffein rövid ideig serkenti a szervezetet, addig a teában lévő élénkítő anyagok hosszan fejtik ki hatásukat. A teában a fogakra kifejtett jótékony hatásáról ismert fluor is megtalálható. Két csésze tea fedezi a napi fluorszükséglet egy tizedét.

 

Az egészséges tea

Cukor, citrom, tej nélkül, pusztán önmagában fogyasztva a legegészségesebb és szinte kalóriamentes. A gyakori fogyasztás jótékonyan hat a bőrre és a szervezet vízhálózatára. Az egészséggel kapcsolatban leggyakrabban mégis a polyhenolokat emlegetik. Ezek a természetes anyagok erősítik a szervezet krónikus betegségekkel, illetve a dohányzással, stresszel és más ártalmas hatásokkal szembeni ellenálló képességet. A tea rendszeres fogyasztása ily módon növeli a szervezet ellenálló képességét és segít az egészség megőrzésében.
A legegészségesebb teának a kínaiak és a japánok nyomán a zöld teát tartják. Ha finom teát szeretnénk készíteni, akkor a leforrázott teafüvet maximum 3-5 percig áztassuk a forró vízben.
Hozzászólások (1)

Tóth Anikó
2011. jan. 09. (4 346 napja)
Én általában egy csésze forró teával kezdem a napot,és ez valahogy lendületet ad.