szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tél adta pofon vs. tavasz a kertben

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 25.


Végre itt a tavasz, és bár a tél még próbálkozik egy utolsó pofon bevitelével, ezt a tényt már nem másíthatja meg. És hát, ha tavasz, akkor vége a semmittevésnek, eljött az ideje, hogy az ember kiszabaduljon a négy fal közül, és újra élvezhesse a természetet, és persze a saját kis kertjét is. Az élvezetek mellett itt van az ideje a munkákat is felmérni, esetleg el is kezdeni, hogy a növényeink és a veteményesünk is sok-sok örömet okozhassanak az év folyamán.

A tél adta pofon vs. tavasz a kertben

Takarítás

 

Minden megújulás először takarítással kezdődik. Ahogyan a lakásban, úgy a kertben sem árt egy igen szép nagytakarítást csinálni. Az így összegyűjtött szerves hulladék mehet a komposztra, hogy később virágföldként éledhessen újjá. A megtisztított földön ilyenkor már lehet látni a gyomok kibújt részeit is, így azokat is nyugodtan el lehet távolítani. Azokat a helyeket, ahova ültetni szeretnénk érdemes jó mélyen felásni, és beleforgatni az előző évben összegyűjtött, komposztálódott földet. Ezzel ellátjuk tápanyagokkal a talajt, és a telepített virágoskert, esetleg veteményes is sokkal szebb lesz.

 

Metszések, permetezések

 

A tavaszi időszakban, amikor már biztosan nem jönnek fagyok, akkor nekiállhatunk metszeni is. Ez érinti a gyümölcsfákat, és természetesen az olyan virágokat is, amik ezt igénylik. A rózsák, a leanderek és más szépségek nem hogy nem bánják a nyirbálást, de hatására felfrissülnek, és sokkal dúsabbak is lesznek. A kert védelme érdekében a bontakozó rügyeket nem árt védeni. Ezt megtehetjük permetezéssel, ám ha egy mód van rá, akkor használjunk bio – szereket. Ezzel nem csak a virágoknak, de magunknak is nagyon jót teszünk.

 

Tervezés, védekezés

 

A bio védelem egyik alapszabálya, hogy meg kell előzni a gondokat. Ehhez sok lehetőség van a kezünkben, amiket azonban nem árt már most végiggondolni, és ha kell, akkor előkészülni rájuk. Ilyen például a tetvek elleni védelem. Sokan már tudják, hogy ezeket a kis lények nem bírják az erős szagokat, egészen pontosan a levendula átható illatát. Ha meg akarjuk védeni a növényeinket a szívogatóktól, akkor már most készítsük elő a terepet a kiültetendő levenduláknak.

 

A tervezés egy másik, és talán sokkal izgalmasabb és élvezetesebb része az, hogy a tavaszi időszakban mindig lehetőségünk nyílik arra, hogy újraértelmezzük a kertet. Ez azt jelenti, hogy papírt és tollat kell előkapni, és jöhet az álmodozás, ötletelés. A kerti utak áthelyezése sokkal egyszerűbb ebben az időszakban, hiszen nem kötnek minket a szépen kihajtott növények.

 

Lugasokat, kerti tavakat is most érdemes előkészíteni, összeállítani, hiszen akkor a körülöttük, illetve a rajtuk lévő szépségeket is pontosan tudjuk elültetni, nem kell év közben bolygatni, áttenni őket. Persze túlzásokba nem kell esni, ha alapvetően akarjuk megváltoztatni a kertünk kinézetét, ahhoz mindenképpen kérjünk segítséget. Több szem többet lát, így ha minket el is kap a hév, és esetleg olyan változásokat tervezünk, amikkel nem bírnánk, vagy nem is olyan jó ötletek, akkor a másik erre rávilágíthat, és együtt kitalálhatjuk, hogy hogyan is lehetne mégis megvalósítani az elképzeléseket.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia