A tényleg zamatos rózsa!
Sulyok Józsefné, 2016. jún. 08.
A rózsa a virágok királynője, az emberiség megjelenésével egyidejű, jelen van a mindennapjainkban, a művészetekben, kötészetben is. De ehető oldalát nem ismerjük olyan jól.

A paraszti kertekben épp úgy helye van, mint a kastélyok kertjeiben, parkokban.
A rózsa szirma gyönyörűséget ad a szemnek, és egy íz-élménnyel gazdagít. Ha eddig még nem kóstolta volna bárki is meg a rózsa szirmát, ezután tegye meg. Megtudjuk majd, hogy ahogyan minden rózsa más-más színű, úgy az ízük is más-más. Egyes rózsák kellemesek gyümölcssalátába, tortadísznek, mások inkább szörpnek valók, a nyár eleji tearózsából lekvárt készíthetünk. Ha nincs nagyon sok virág, keverhetjük gyümölccsel, pl. eperrel, őszibarackkal, nyári almával.
A rózsa a legszélesebb körben felhasználható ehető virág, és hosszú ideig hozzáférhetünk.
Étkezéshez kizárólag csak olyan virágokat használhatunk fel, amelyeket magunk, e célra termesztettünk. Alkalmazzunk megfelelő növénytársítást a kertben. A körömvirág, a bársonyvirág, a levendula és a zeller nagyon jó társnövényei a rózsának. Erősítsük a töveket növényi tápoldattal.
Recept tipp: Rózsabólé
Hozzávalók: 3 marék rózsaszirom, 5 dl fehér, félédes bor, 1,5 dl konyak, 15-20 dkg cukor, 20 dk eper, 1 citrom, 1 üveg félédes pezsgő.
Két marék rózsaszirmot egy bólés-tálba teszünk, hozzáadjuk a cukrot a felkarikázott citromot, a fehérbort és a konyakot és egy órára érlelődés céljából hűvös helyre tesszük. Tálalás előtt leszűrjük, hozzáadjuk a feldarabolt epret, a behűtött pezsgővel felöntjük, a félretett rózsaszirmot beleszórjuk és már is fogyasztható. Ha már elmúlt az eperszezon, más aktuális gyümölcsöt is használhatunk.
Kapcsolódó cikk: 5 kedvenc dézsalakónk
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22