szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A thuja

Sulyok Timea, 2008. márc. 05.


A tűlevelűekhez hasonlóigényű és megjelenésű, viszont pikkelylevelű a Kelet-Ázsiából származó, kb. 200 éve Európában is megélő tuja. Bár gyakran keverik össze a borókával, a különbségek azonban szembetűnők.

Thuja orientalis: Keleti életfa
A tuja pikkelyleveleit bármikor megsimogathatjuk, hiszen nem szúr. Általában 6-8 m magas gömbölyded bokor, melynek újabban széles fajtaválasztéka biztosítja a kitörést az egyhangúságból. Nagyon jellemző, hogy ágrendszere függőleges síkokba rendezi a lapos felfelé törő hajtásokat. Jellegzetes visszahajló világosbarna tobozpikkelyei 1-2 cm-esek, éretlenül hamvaszöld zárt gömbök. Meleg védett fekvést kedvel, napsütötte száraz meszes talajon is jól megél. Kertjeink leggyakoribb télálló fajtája,főleg ha a változatokat vegyítjük nagyon mutatós csoportokat hozhatunk létre.

Thuja occidentalis: Nyugati életfa
Másik tujafélénk az Egyesült Államokból származik, s bár elsőre egyformának tűnhet a keletivel, van néhány megkülönböztető jegy. Magassága eléri a 12 métert.
Ágai vízszintesen rendeződnek és a hajtásai lazán csüngenek alá. Hosszúkás pikkelylevelei hamvaszöldek, apró hosszúkás tobozai barnára nyílnak és a lomb is barnára színeződik a tél beálltával. Vízigénye és páraigénye igen nagy, gyakran kell a tápanyagot pótolni, cserébe nagyon jó télálló változatai vannak. A pici gömbtől az óriás oszlopig bőséges színválasztékból ültethetünk sövénynek vagy sziklakertbe egyaránt.

További hasznos tanácsokat, megoldásokat olvashat Webáruházunban.

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés

Szerző: Bényei Zoltánné
Hozzászólások (2)

Bényeiné
2008. júl. 28. (5 172 napja)
Nagyon örülök a kérdésnek, mivel éppen készülőben van egy ehhez a témához tartozó cikk. Ettől függetlenül javaslatom, hogy az őszi ültetési időszaknál tovább ne várjon a thuja-sövény létesítésével. Ugyanis minél idősebb egy növény, annál jobban megsínyli az átültetést. Az egy méteres thuja már nem lehet fiatal, tehát minél előbb lépni kell. Az angliai kirándulásom során látottak alapján merem kijelenteni, hogy nem láttam még szebb kerítést vagy térhatárolást a sövényként ültetett örökzöldeknél. Ide értendők a Thujá-k, Chamaeciparis-ok, Juniperus-ok. Figyelembe kell venni a fajra jellemző tulajdonságokat, ezek alapján kell kiválasztani a tőtávolságot, a metszés gyakoriságát és egyéb ápolási munkákat. Ha megírja a pontos fajt vagy fényképet küld, megpróbálok segíteni az ültetési tanácsokkal, amennyiben igényt tart rá.
jozsef
2008. júl. 26. (5 174 napja)
Van sajat termesztesu thujam, lehet-e elo sovenyt csinali (1meter magasak)Kosz


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia