szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tökéletes fűmag titka

Topor Erika, 2012. ápr. 11.


Az országban járva sokfelé látni igen csapzott gyepeket, ápolatlan pázsitféleségeket. Már-már inkább hasonlítanak ezek a felületek a véletlenül kialakult füves felületre, mint a tervezett gyepesítésre. Ahhoz, hogy igazán szép pázsitot kapjunk, nem elég a jó talaj, a rengeteg öntözés és a csoda. Meg kell találni a tökéletes fűmagot is hozzá!

A tökéletes fűmag titka

A fűmag keverékekről röviden:

A sport keverékek az igen strapás helyekre való, mivel azokban olyan vegyes fűfélék vannak, melyek a taposást tűrik, és nem olyan "igényesek" - bár ezt a szót nem szeretem, mert minden növény igényes, csak másképpen.

A golf-típus azoknak ajánlott, akik szeretnek vele bíbelődni. Sok nyírást és locsolást igénylő keverék, és főleg napsütötte helyekre ajánlott, akár még a homokosabb területekre is (nem tisztán homokra!!!)

A pázsit keverékek a házikertekbe valók főleg, ahol közepes intenzitású az ápolás. Ez alatt azt értem, hogy a hétvégi kertészeknek ajánlott, mert kibírja, ha nem érünk rá állandóan nyírni, és leszámítva a borzasztó nagy melegeket nyáron, igazán a locsolásra sem kell annyira odafigyelni, mint az igényesebb golf-keverékre.

 

Százszorszép+ fűmag keverék: az arborétumi hangulat kedvelőinek való. A vegyes fűkeverékbe százszorszép mag van keverve, igen szép, nálunk is ez van a kertben, bár mi "kaptuk" a százszorszépet, és nem vettük, lassan az egész fűterületet kiírtotta ez az aprócska virág.

Taposást tűrő keverékek: nem ugyanaz, mint a sportkeverék. A sportkeverékben olyan fűfélék vannak, melyek alacsony pengével is nyírhatók, míg a taposást tűrőben többnyire a magasabb nyírású fűféléket teszik. Ettől független szép egybefüggő gyep alakítható ki, és szépen nyírható, csak masszívabb érzetet kelt mezítláb járva rajta.

Árnyékkedvelő keverék: kifejezetten túlárnyalt kertekre való, sűrű lombkoronájú fák alatt is szép gyep alakítható ki belőle.

Niagara-keverék: ez igen vízigényes, lehet napra, félárnyékba is ültetni, de igényes. Előnye, hogy üde zöld pázsitot alkot viszonylag rövid idő alatt. Igényes keverék, ezért itt a tápanyag-utápótlásra is figyelni kell, mert a magas vízigénnyel hamarabb kimosódik a talajból a tápanyag.

 

Mind ezektől függetlenül szükségeltetik gyomlálni és néha átszellőztetni a talaj, vagy erősebb ritka fogú gereblyével, vagy kifejezetten erre a célra kapható gyepszellőztető gereblyével. A gyomok kiszedegetése is fontos, illetve hogy időben nyírjuk le mindig a füvet, hogy a gyomok ne kezdjenek el kivirágozni, mert akkor már sokszor késő a magról szaporodó gyomok esetén.

Évente egyszer érdemes mindig kicsit frissíteni a gyepet, alapos gyommentesítés és talajlazítás után érdemes fűmagok szórni akkor is, még nem látszik feltétlen a szükség. Így a madarak sem lopkodják ki a friss magokat, mert a fűszálak között nem olyan feltűnő, mintha a már kikopaszodott pázsitba szórnánk a magokat.

Még egy jó tanács: hazai termesztőtől vegyük a fűmagok. Ezek a fűmagkeverékek biztosan a hazai klímára, és talajtípusokra vannak kitalálva. A külföldi magkeverékekkel lehet szerencsénk, de nem biztos, hogy azért szebb a fű más országban, mert más a minősége, sok múlik a talajon is, és az ottani gyepek az ottani viszonyokra termesztett fűmagok miatt ilyen szépek!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia