szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A töri szakos levendula

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 25.


Dioszkoridész és az idősebb Plinius már a Krisztus utáni első században műveikben megemlítik a levendulát mint gyógyhatású növényt. Manapság ez a fűszeres illatú növény a házi patikánkban nélkülözhetetlen.

A töri szakos levendula

A levendula csodálatos illata mellett olyan hasznos növény, hogy mindig magunknál kellene hordani belőle egy keveset. A természetgyógyászatban sok terápia része. Nyugtató, görcsoldó hatású, ezért nagy jelentősége van a pszichés panaszok kezelésében, a fáradtság, alvászavar, görcsök, lámpaláz, szorongás estén.

Teaként fogyasztva vagy illóolajos fürdővízben a levendula ellazítja az izmokat, elmulasztja a fejfájást. Ha gyógyhatású levendulát külsőleg alkalmazzuk, elősegíti az égési sérüléseket különböző sebek, különböző csípések gyógyulását, csillapítja az izom, ízületi fájdalmakat, görcsöket, oldja a merevséget.

A gombás fertőzések, tetvek ellen is bevethető a levendula. Megkönnyíti a légzést, ha zsebkendőre vagy a párnára cseppentünk belőle egy keveset és az lélegezzük be.

Nem könnyű mindig levendulához jutni. Ha nincs saját kertünk, akkor a gyógynövényboltból vagy a piacon beszerezhetjük friss, illetve szárított formában is.

A kereskedelemben többféle formában beszerezhetjük: szárított por formában, kapszula formájában, szárított vagy friss virágként, kivonatként, levendula olaj vagy víz formájában, levendulatea, alkoholos kivonatformájában.

Mielőtt bármilyen formában alkalmaznánk, az orvosunkkal konzultáljunk, legyünk óvatosak, ne kerüljön a szemünkbe.

A levendula jó tulajdonságait a gyógyászat mellett a szépségiparban, gasztronómiában vagy a háztartásban számos területen tapasztalhatjuk.

A kozmetikai ipar felhasználja parfümkészítéséhez, édes, friss illatával különböző hajápolók, krémek tusfürdők, szappanok, testápolók, dezodorok, borotválkozás utáni szerek készítésénél is alkalmazza.

A konyhában a levendula különböző ételek kísérője lehet. Előételekhez, desszertekhez egyaránt alkalmazható. Készíthetünk belőle teát, szörpöt, likőrt, fagylaltot is. Különleges aromát kölcsönöz a sós süteményeknek, tortáknak. Különleges ízt kölcsönöz az őszi vagy a sárgabaracknak, gyümölcssalátáknak, kecskesajtnak. Kiemeli a sertés, csirke báránysültek ízét.

Használjuk ki a nyári időszakot, gyűjtsünk mi magunk levendulát és csokorba kötve, fejjel lefelé lógatva szárítsuk meg a szabad levegőn.

Ez a fűszernövény az otthonunk illatosítására is nagyon jó. Kis csokrokat felakasztva, levendulazacskót a szekrénybe téve, mécsesek, gyertyák formájában kellemes illatot kölcsönöz az otthonunknak. De akár a porszívó zsákjába is rakhatunk belőle és molyriasztóként is bevethetjük. Néhány csepp levendulaesszencia a mosógépbe téve megillatosítja a mosott ruhaneműt.  

Kapcsolódó cikk: Így készíts levendula illóolajat
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!