szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A torma

Sulyok Józsefné, 2008. szept. 30.


Már egy korábbi cikkünkben szóltunk a torma jelentőségéről (A sokoldalú torma), de most tovább bővíthetjük ismereteinket e kiváló növényről. Miért érdemes kiskertünkben termeszteni? Milyen kedvező élettani hatása van? Mely betegségek leküzdésébe segít? Tippeket és receptúrákat olvashat cikkünkben.

A torma

Eredete, hagyományai

A torma őshazája Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia tájai. A Columella, majd később Plinius római írók által leírt faj más lehetett, de mindenesetre hasonló sajátosságú gyökérféleség. A torma népi gyógyászati felhasználásáról többet tudunk, mint múltjáról. Kis mennyiségű és rendszeres fogyasztását jó hatásúnak vélték TBC-re, asztmára, mirigy-, nyirok- és májbántalmak esetén, vérnyomáscsökkentőként, vizeletelhajtóként, fertőtlenítőként és vér-tisztítóként.

 

Leggyakrabban és leghatásosabban a tormaszirupot használták. Ennek készítése a következő: a lereszelt tormát mézzel kell elkeverni, majd átpréselni. Ez a keverék nyákoldó, köhögéscsillapító, hatásos makacs köhögés-, rekedtség,- sőt légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén is. A szirup rendszeres fogyasztása növeli a hurutokkal és a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet, sőt megelőzhető vele az influenza is. Egyesek szerint hatásosabb, ha préselés nélkül készítjük, ugyanannyi hozzávalóból.
3-4 reszelt tormához fél liter fehér bort, fél liter mézet teszünk, majd néhány napos érlelés után reggelente 1-2 kávéskanálnyival fogyasszunk belőle köhögés ellen, illetve annak megelőzésére.

 

Reuma kezelésére: Egy maréknyi reszelt tormát 0,5 liter pálinkában kell áztatni 1-2 hétig, majd átszűrni. Ezzel a kivonattal kell bedörzsölni a fájós testrészeket. A tormát külsőleg is jó hatásúnak vélték.

 

Lázcsillapításra is használható a tormalevél. Az ember mellét, vagy az egész testét borítsuk be vele. Ha lereszelt torma, csípős illó- és arama-anyagokat belélegezzük, ily módon tisztítja a légutakat a kóros váladéktól.
Torok- és mandulagyulladás esetén 2/3 rész tehéntúróba, 2/3 rész reszelt tormát kell tenni, s külső pakolásként alkalmazni.

 

Ismert a tormatinktúra is: a reszelt tormához alkoholt kell adni, fél napig pácolni. Ezzel való borogatást ajánlanak tarkóra téve heves fejfájás esetén (vérbőséget idéz elő). Ezt a tulajdonságát kihasználva fagyás elleni lábfürdő is készül belőle. Ezt üszkösödő sebek gyógyítására is javasolják, ami fájdalmas a friss sebre, de hatékony. Azonnali enyhülést eredményez és gyorsítja a gyógyulást.

 

Élettani hatásai, összetétele

Francia kutatók megállapították, hogy a torma-lé erőteljesen serkenti az epehólyag működését, annak összehúzódását. Egyrészt az epekőre hajlamos egyéneknél a kövek kialakulása szempontjából szükséges időt lerövidíti, másrészt a renyhe epehólyag-működésből fakadó panaszokat enyhíti.
Az a tény, hogy a torma a keresztes virágú zöldségek közé tartozik, elsődleges helyet biztosít számára a rákellenes táplálkozás részeként. A torma a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta rokona, amelyek rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyomor-, a vastagbél,- esetleg a prosztata-és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A keresztes virágú növények jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása jelentősen fokozza.

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi


Kapcsolódó cikk:

Konyhakerti fűszernövények

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!