szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A vadóc sárgarépa

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 19.


A murok egyszerű növény, szinte bárhol találkozhatunk vele. Belőle nemesítették a jól ismert zöldségnövényünket, a sárgarépát.

A vadóc sárgarépa

A murok vagy vadrépa virágai június végétől novemberig díszlenek, néhol egybefüggő réteket alkatnak. Anna királynő csipkéjének is hívják, mert virága a csipkéhez hasonló.

A murok a zellerfélék családjába tartozik. Európában tíz faja, világszerte mintegy 60 faja ismert. Néhol, pl. Erdélyben a sárgarépát muroknak nevezik. Általában két, néha több éves.

Legfeljebb 1 m magas, elágazó szára barázdás, borzas szőrű. Vaskos, karógyöke van, mely fehér színű. Az alsó levelek kétszeresen vagy többszörösen szárnyaltak, a levélkék szeletei szálasak, keskenyek. A virágzat hímnős, fehér színű virágok alkotta összetett ernyős. A virágzat tövén gallérlevelek erednek.

A faj jellegzetessége hogy a virágzat gyakran homorú, azaz a közepe, ahol általában egyetlen sötét-bordó virág található, bemélyedt. Termése szürkés vagy barna ikerkaszat, hosszú kocsányú, rövid sertékkel fedett, hátán három sor horgas tüskékkel.

Gyökere fiatalon ehető, de hamar elfásodik, és élvezhetetlenné válik. Virága enyhe sárgarépa ízű, salátákba ajánlják.

A vad vagy más néven vízi-büröknek is hívott rendkívül mérgező növény nagyon hasonlít a vadrépához. Megkülönböztető jegyként a vadrépa „hajas” szárát lehet szembeállítani a vadbürök sima szárával.

Hippokratész írt róla először. Teáskanálnyi összetört magját már az ókorban is fogamzásgátlóként használták. 

Kapcsolódó cikk: Rovar, amely rágalomban él
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!