szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A varázslatos csillagfürt

Topor Erika, 2013. nov. 06.


Az ókorban csodanövénynek tartották, nevét is így kapta: a hiedelem szerint a csillagokból gyűjt tápanyagot és zöld részeit a talajba dolgozva növeli annak termékenységét. Hiedelem vagy sem, a csillagfürt ma is fennmaradt és számos felhasználási módja van.

A varázslatos csillagfürt

A csillagfürt (Lupinus albus) a pillangósvirágúakhoz tartozik. Európában, Amerikában fordul elő. Magja keserű, de ha beáztatjuk, akkor elvesztik keserű ízüket, így fogyaszthatóak lesznek, de vigyázzunk, mert alkaloidjai mérgezéshez vezetnek. Akkor mégis ehető? Az édes csillagfürt alkaloid- tartalma 0,1%-nál kevesebb, míg a vad fajoké akár a 2.5%-ot is elérheti. Mérgező hatásáért a lipinidin, allolupinin, lupamin alkaloidok a felelősek. A fehér csillagfürtben a galaktánok mellett pektin is előfordul. A pektinnek és a galaktánoknak köszönhetően érik és puhul meg a mag. A csillagfürt-alkaloidok zsíros májelfajulást okoznak, mely a foszformérgezéshez hasonló tünetekkel jár. A magőrleményeken megtelepednek a penészgombák, melyek a mérgező hatást még fokozzák is.

A nemesítési kísérleteknek köszönhetően az elmúlt 50 évben sikerült létrehozni majdnem teljesen alkaloidmentes fajtákat. Ezen fajták nyersfehérje tartalma is igen magas, a kukoricáéhoz hasonló. A csillagfürt-fehérje magas biológiai értékű, mivel az összes aminosavat tartalmazza (20 különböző aminosavat).

A nem mérgező fajták zölden, silózva vagy abrakként állatoknak adható. Pirított, sózott magja finom csemege.  Az ötvenes években az édesipar használta fel, az arab világban a mai napig kedvelt csemege nyersen, sózva.

Egyéves, lágyszárú, erős főgyökere mélyre hatol. Melegigényes, de magjai már 5°C-on is kicsíráznak. A fiatal növényekben a -5°C-os időjárás sem tud kárt tenni. Fényigényes, így maghozamát a nappalok hosszúsága erősen befolyásolja. Közepes vízigényű, gyakorlatilag öntözés nélkül is termeszthető. Főleg a csírázáshoz és a virágzás idején igényel több vizet. Talajjal szemben nem igényes, a legszélsőségesebb talajtípusokon is termeszthető. Akár futóhomokon is próbálkozhatunk a termesztéssel, itt közepes magmennyiségre számíthatunk.

A pillangósvirágúakra jellemző, hogy megkötik a levegő nitrogéntartalmát. A csillagfürt ebben élen jár, hiszen a legtöbb légköri nitrogént képes megkötni, így hozzájárulva a talaj termőképességének növeléséhez.

Alacsony tápanyagigényű, mélyreható, erős főgyökere és a mellékgyökerek behálózzák a talajt. A nehezen felvehető tápanyagokat is hasznosítani tudja. Szerves trágyázni szükségtelen, termesztése esetén elegendő a műtrágyázás is.

Betakarítani teljes éréskor kell, amikor a hüvelyek teljesen szárazak, világosbarnák lesznek.

Kapcsolódó cikk:

Borágó – a mézelő főznivaló
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!