szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A vörös áfonya – Miért nem szedhető?

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 06.


Jellegzetes Kárpát-medencei faj. Magas hegyvidékek lápos helyein tömegesen termő félcserje. Északon, a tengerszinten is közönséges növény, ott a tundrákon és a tajgán tenyészik. Nálunk nagyon kevés példány él pl. a Mecsekben, a Kőszegi-hegységben, az Őrségben, a Bükk és a Zempléni fenyvesekben. Fénykedvelő, ezért inkább erdőszéleken, irtásokon találkozhatunk vele.

A vörös áfonya – Miért nem szedhető?

Szára hengeres, alacsony, 15-30 cm magas, indaszerűen elágazó szárakkal kúszó, szárcsomóknál legyökerező, hajtásaik felállóak. Levelei örökzöldek, szemben a fekete áfonyával, mert az lomhullató. Levéllemez felszíne fényes, sötétzöld, bőr-nemű, a hátoldala fénytelen, halványzöld, foltosan mirigyszőrösek. A levél ép, ritkán csipkés, enyhén begömbölyödő, a levélcsúcs tompa, lekerekített, tojásdad alakú. Leveleit szeptember- októberben gyűjtik, fő hatóanyaga az arbutin, húgyúti gyulladásokat gátol. Virágai a hajtáscsúcsokon fürtökben fejlődnek, melyek fehér vagy halvány rózsaszín színűek, májustól júliusig nyílik. Álbogyó termése először fehér, majd éretten sötétpiros.

A vörös áfonya bogyójából különböző gyümölcstartalmú ivólevek, alkoholos kivonatok, kapszulák, szárított gyümölcsök készülnek. Csak az érett bogyókat gyűjtsük!

A bogyó és a belőle készült vörösáfonya-lé sötétvörös színű, kesernyés, savanykás ízű, az aszalt gyümölcs édes, koncentráltan tartalmazza a gyümölcscukrot. Nemcsak bogyója miatt érdemes ültetni, hanem zöldellő leveleivel télen is üde színfoltja lehet kertünknek.
Leveléből főzött teáját vesemedence-gyulladás, hólyaghurut ellen isszák, ami fertőtleníti a húgy-utakat.

Tea készítése: 3 dl vízben 2 evőkanál drogot 15 percig főzünk, szintén 15 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük. Lehetőleg cukor nélkül a tea egyik felét reggel éhgyomorra, a másik felét délután fogyasszuk el. A leveléből készült forrázat szemgyulladás esetén hatásos borogató-szer.

Kémiai alkotórészek a bogyóban: poliszacharidok, gyümölcssavak, ásványi-anyagok, nyomelemek, vitaminok, arbutin, benzoesav-származék találhatók.

A leveléhez hasonlóan kiváló húgyúti fertőzések kezelésére, segíti az éjszakai vizelettartást. Fogyaszthatjuk reumás, köszvényes panaszok enyhítésére, de keringésjavító is, erősíti az érfalakat. A keringési rendszerre hasonlóan hat, mint a fekete áfonya gyümölcse. Ezen kívül magas vércukorszint csökkentésére, idegzsába, orbánc ellen, láz, nátha, megfázás, torokgyulladás kezelésére, hasmenés, gyomor és bélhurut megszüntetésére ajánlott.

Külsőleg:

A bogyók szeszes oldata bőrgombásodás elleni szer. Az érett terméseket annyi egészségügyi szesszel öntjük le, hogy éppen ellepje, 3 napig hagyjuk állni, majd leszűrjük, azután sötét, jól zárható üvegben tároljuk. A gombás területet kétóránként ecseteljük vele, vékony filmréteget képez a bőrön. A sűrűre főzött áfonyaszirupot fogínygyulladás, szájpenész, illetve sömör kezelésére is használhatjuk.

A vörös áfonya szintén védett növény, vadon élő populációjának gyűjtése hazánkban tilos!

Kapcsolódó cikk:

Az egész évi kényeztetés ára

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia