szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A zöldségfélék vetési ABC-je

Szépzöld, 2014. okt. 18.


A szabadföldi vetés idejét egyrészt a mag csírázásához szükséges talajhőmérséklet, másrészt a növény tenyészidő alatti hőigénye, a termesztés módja és célja határozza meg. A következő főbb vetési időszakokat különíthetjük el.

A zöldségfélék vetési ABC-je

Őszi vetéskor az elvetett magokból még abban az évben kifejlődnek a növény vegetatív részei, és áttelelnek. Így vethetők pl. a saláta, a spenót, a sóska, az áttelelő káposzta, és ilyenkor duggatható a fokhagyma is.

Tél alá vetésen értjük azt, hogy a magokat a levegő erős lehűlése után vetjük el, így azok csak tavasszal indulnak csírázásnak. Ezzel a módszerrel a tavaszi vetéstől korábbi termést kaphatunk pl. a borsóból, a petrezselyemből, vagy a sárgarépából.

A kora tavaszi vetés ideje akkor van, amikor már rá lehet menni a talajra, február közepétől március végéig. A hidegtűrő növényeket ilyenkor vethetjük, pl. sárgarépa, petrezselyem, hónapos retkek, borsó, fejes saláta, spenót, sóska és a hagymafélék vetése, duggatása is elvégezhető.

Késő tavaszi vetésnek nevezzük az április elejétől május elejéig tartó munkálatokat. Ilyenkor vetjük a melegigényes növényeket: dinnyefélék, tök, uborka, sütőtök, paprika, paradicsom, burgonya, bab, csemegekukorica. Vethetünk még ebben az időszakban céklát, nyári retket, káposztaféléket, cikóriát, spenótot, sóskát is.

A nyári vetések hosszabb időszakon keresztül történhetnek. Ekkor általában a másodvetemények, áttelelő, vagy évelő növények magjait vetjük. Ide tartoznak pl. a másodterményű káposztafélék, a cékla, a késői burgonya és csemegekukorica, valamint az áttelelő saláta és a téli sarjadékhagyma is.

A vetési időszakokról és az azokhoz tartozó növényekről szóló tápanyag-ellátási és ápolási tanácsok csupán támpontok, és csak nagy vonalakban nyújtanak segítséget a tennivalókhoz. A pontosabb vetési időpontokat javaslom a vetőmagok csomagolásán szereplő leírás alapján, valamint egyéb zöldségtermesztési információkból meríteni.

Kapcsolódó cikk: Télen a nyár ízeit? Miért ne!
Hozzászólások (1)

Maria Rosselini
2014. jan. 10. (3 250 napja)
2014. január 10-e van és még nincs fagy, se hó. Kertemben az ilyenkor ajánlott mindenféle zöld megtalálható. Azonban én most úgy vélem, hogy salátáim közé még talán duggathatok fokhagymát és el is kezdhetném - ahogy a e fenti cikkben olvastam - a tél alá vetést is.A mákról már tudom hogy azt feltétlen el kell vetni, így azt már el is vetettem.
De vajon nem dolgozok-e hiába, ha már most elkezdek veteményezni? Az ajánlott borsót, petrezselymet és sárgarépát.
Köszönettel: Maria