szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Adj támaszt a növényeknek

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 10.


A növényeknek gyakran szükségük van támasztékra, nem kerülhetjük el a mellőzését, ennek több oka lehet. 

Adj támaszt a növényeknek

A frissen ültetett cserjéket, fákat meg kell óvni a kidőléstől, a kordonos gyümölcsfákat rendszeresen kötözni kell. Ehhez tám-rendszerre van szükségünk. Egyes futónövényeknek, ha nem cserjére vagy fára futtatjuk, magunk épített támasztékra van szükségük. A magas növésű egynyáriakat és évelőket meg kell kímélnünk az eldőléstől.

Facsemeték karózása

Az újonnan ültetett facsemetéket karóval kell megtámasztani. Ez ne legyen hosszabb, mint a törzs egyharmada. A gyökérlabda nélküli fáknál elég egyetlen karó, amit ültetés előtt az ültető-gödörbe ütünk. Legyen vastagabb mint a fa törzse, és legalább 40 cm mélyre verjük a talajba, hogy a tartása stabil legyen. Konténeres fák mellé két karóra rögzített lécből készítsünk támasztékot. A karókra nincs örökké szükség, hagyjuk a talajban elkorhadni őket. A fákat a karóhoz rögzített műanyag vagy gumigyűrűkkel rögzítsük.

Kordonos gyümölcssövények tám-rendszere

A kordonos sövényfák vagy bokrok egész életük során tám-rendszer mellett fejlődnek. Ezekhez tartós anyagokat, impregnált fát vagy fémkarót használjunk. Mivel a karó felső végén nagyobb feszítőerő hat, először a felső huzalt feszítsük ki és fokozatosan haladjunk lefelé. Ha fordítva cselekszünk, a már kifeszített huzalok sorra meglazulnak. Ha sok huzalt kell felszerelnünk, használjunk huzalfeszítőt.

A huzalvégeket rögzítsük egy kapoccsal, egyszerűbb esetben hurkoljuk az oszlop köré. A fákat sose rögzítsük közvetlenül a tám-rendszerhez, mert a kéreg könnyen megsérülhet. Kössünk a huzalra botokat és a növényt ezekhez rögzítsük.  Gyümölcsfákat kerítések és falak mentén is nevelhetjük.

Kapcsolódó cikk: A csontvédő fekete nadálytő

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!