Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mérgezzek, vagy mérgelődjek?

2019. 11. 11. 11:00:50 ShopRenter
Mérgezzek, vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kiskertünket? Mindkettő mellett lehet érvelni, hiszen vannak előnyeik és hátrányaik is! Szerencsére mára már nem is ennyire fekete vagy fehér a kép, mert vannak környezetbarát alternatívák is.  Mindezeket mérlegre téve mindenki eldöntheti, hogy mi az, ami még számára egy járható útnak számít a mérgezés és a mérgelődés között.

A kertészkedőkkel beszélgetve egyre gyakrabban halljuk azt a mondatot, hogy „Valami baj van a talajommal!”, és valóban, az utóbbi években soha nem látott mértékű, lárvák, férgek és gombák okozta gyökérbajokkal kerülünk szembe a kiskertekben. Egyre nagyobb gond a talajaink biológiai leromlása, ami nem is csoda, hiszen gyakorlatilag monokultúrás termesztésről beszélhetünk, ami óhatatlanul magával hozza a kórokozók és kártevők fokozott felszaporodását. Ezt a folyamatot erőteljesen gyorsítja a klímaváltozás is, ugyanis az utóbbi évek enyhe, fagymentes telei szintén segítették a gombák és az állati kártevők térhódítását, hiszen nem gyérült az áttelelők egyedszáma, sőt még csak a mélyebb talajrétegekbe sem kellett lehúzódniuk a hideg elől.  A mostani telünk sem volt kemény, ezért az előttünk álló tavasszal sajnos még nagyobb inváziókra és egyre korábbi kártételekre kell számítanunk! A szerkivonások miatt a régi, jólbevált védekezési lehetőségeink egyre korlátozottabbak és az igazat megvallva, egy házikertben a gyermekünk és házikedvenceik környezetében már nem is szívesen nyúlna az ember a nagyon durva mérgekhez, még akkor sem, ha lennének!

Azért vannak és lesznek is lehetőségek! Íme három módszer a hatékony védekezéshez, a klasszikustól a BIO módszeren keresztül, a kettő kombinációiáig, a talajlakó rovarkártevők ellen

-   A kemikáliák közül a szabadforgalmú, cipermetrin hatóanyagú mikrogranulátumokkal 60 nap hatástartammal és nagy biztonsággal megóvhatjuk a zöldségeinket a talajlakó rovarkártevőktől. Emberre, melegvérű állatokra nem mérgezők! Palántázáskor, vagy vetéskor a bakhátba, ágyásba bedolgozva kifejezetten hatékonyak az olyan talajlakó rovarkértevők ellen, mint a drótférgek, a lótetű, vagy a pajorfélék! Ez a hatóanyag kíméletesebb a hasznos talajlakókkal, nem bántja a például a gilisztákat, és mivel nem szívódik fel, nem jut be a növényekbe, nem kerülhet emberi fogyasztásra sem! (Belem®, Picador®)

 

-   Teljesen Bio megoldásra is van már bevált és engedélyezett lehetőségünk a talajlakók ellen! A Beauveria bassiana nevű hasznos talajlakó hiperparazita gomba vízben feloldva az ágyás felszínére kipermetezve és bedolgozva, vagy az öntözővízzel bemosatva olyan körülményeket alakít ki a talajban, hogy a kártevők szaporodása és kártételük is rövid időn belül megszűnik! A kistestűeknél (drótférgek, tőzeglégy lárva, stb.) ez akár pár óra alatt megtörténhet, míg a nagyobb testűeknél (kifejlett lótetű, nagyobb pajorok, stb.) több napra van szükség a kellő hatáskifejtéshez! (Artis® Pro)

 

-   Egy áthidaló megoldás lehet ott, ahol a lótetvek és egyéb kisebb talajlakók is gondot jelentenek, hogy nem magát a zöldségágyást, hanem a környezetét kezeljük a fentebb említett kémiai rovarölő szerrel! Ebben az esetben viszont a megfelelő hatáshoz oda kell csalogatnunk a kifejlett egyedeket a méreganyaghoz. Erre kiválóan alkalmas a hatóanyaggal együtt 1:1 arányban kiszórt frissen őrölt kukoricadara, amit a kiszórás után a biológiai hatóanyagot vizes oldattával beöntözünk. A bemosódó kukoricaolaj illatára éjszaka a kifejlett lótetvek kijönnek a földfelszínre és érintkezve a hatóanyaggal azonnal elpusztulnak. A kisebb testű kártevők ellen már önmagában is hatékony a beöntözésre használt Beauveria gomba, így egy jóval szélesebb hatásspektrumú védelmet érhetünk el a kombinált kezeléssel.

A másik gyakori gond az, amikor már palántakorban elkezd rothadni a növényeink szárnyaki része, gyökere. Ezt szoktuk „palántadőlésnek”, vagy „palántavésznek” nevezni. Tulajdonképpen ilyen betegség nincs is, hiszen ezek összefoglaló nevek néhány a talajból fertőző baktériumos-, és gombás- eredetű betegségre, mint pl. a fuzárium, a verticílium, vagy a szklerotínia, stb. Ugyanezek a kórokozók természetesen később is képesek támadni, főleg a nagy terhelések idején, illetve melegben, fokozottabb öntözéskor.  Ilyenkor egyik napról a másikra látványosan el kezd lankadni egy-egy növény, majd egyre több és ezt követően néhány nap alatt teljesen kipusztul a lebetegedett állomány.

-   A Propamokarb tartalmú kémiai hatóanyagok azok, amelyek beöntözve hatékonyak a „palántadőlés” ellen. Kémiai úton gátolják a kórokozók kártéleleit és az átfertőzést. Szabadforgalmúak és kis kiszerelésben is elérhetők, de mivel kemikáliák élelmezésegészségügyi és munkaegészségügyi előírások is vonatkoznak rájuk, amit mindenképpen be kell tartani! (Proplant®, Magnicur® Energy)

 

-   Bio megoldás a problémákra Trichoderma asperellum nevű hasznos gombával történő beöntözés! Ez a gombafaj összetett működése révén rövid idő alatt olyan kedvező állapotokat alakít ki a talajban, hogy kórokozó gombák szaporodása és kártétele megáll. Megelőző jelleggel alkalmazandó, ugyanis a már megfertőzött növénybe nem jut be így nem tudja meggyógyítani, de a fertőzés egyik növényről a másikra történő továbbterjedését hatékonyan képes blokkolni! Szabadforgalmú termék és kis kiszerelésben is elérhető, 0 napos munka- és élelmezés- egészségügyi várakozási idővel! (Trifender® WP)

 

-   Itt is jó megoldás a „keverék” technológia, ahol a Trichoderma asperellum hatóanyaggal indítjuk el a termesztést és csak akkor nyúlunk a Propamokarb-hoz, ha a kedvezőtlen környezeti viszonyok miatt (hideg, túlöntözés, fényhiány) mégis megjelennek a fertőzési tünetek. Ilyenkor sem mindig indokolt a teljes állományt beöntözése, sokszor elég csak a fertőzési gócpontok foltkezelése a kemikáliával! Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szóló Propamokarb hatóanyag (Proplant®) önmagában nem bántja a hasznos gombát, de sajnos a kombinált hatóanyagú termékek igen, mert az „Energy” rész hatóanyaga a Foszetil viszont nagyon árt a biológiai hatóanyagiknak, így ez esetben azok a használata nem javasolt!

Van tehát több járható út a talajlakó kártevők és kórokozók ellen! Van, ami simának és egyszerűbbnek tűnik, de nem mindig ez az okszerű! Van, ami döcögősebb, mert kicsivel környezettudatosabb szemléletet igényel, de csak minimális vegyszerhasználattal jár! És van, ami talán néha döcögősebb is és néha kanyargósabb is, de egy teljesen környezettudatos szemlélettel a veszteségeket minimalizálja, akár teljes vegyszerhasználat nélkül is. Mindenki mérlegeljen, és lehet, hogy sem mérgelődnünk nem kell a veszteségeink miatt, sem mérgeznünk, mert környezettudatosabb módon is elérhetjük a céljainkat az évvégén.

Varga László

Kertészmérnök, szaktanácsadó

Zöldségtermesztési szakmai vezető

Mobil: +36 30 928 6172

Tartalomhoz tartozó címkék: lorem ipsum