szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Áfonyakalauz

Sulyok Józsefné, 2010. okt. 23.


Az áfonya nem tartozik a tipikus magyar gyümölcsök közé, mivel a nedvesebb és a hűvösebb éghajlatot kedveli. Ugyanakkor mégis mondhatjuk magyarnak, mivel Székelyföldön, az erdőkben vadon terem, ahol július - augusztusban sok útszéli árussal találkozhatunk és kínálják, a frissen szedet termékeiket.

Áfonyakalauz

Az áfonya történetéről kevés ismeretünk van, az is elsősorban Észak-Amerikából, ahol a növény rendkívül közkedvelt, és nagy mennyiségben terem. Az észak-amerikai indiánok nagyon régóta fogyasztják, és készítenek belőle különböző formában ételeket.

 

Szívesen ízesítettek vele leveseket, párolt húsokat. A Huron-tó környékén élő indiánok kukoricás-áfonyás pudingot készítettek. Az egyes indián törzsek úgy tartották, hogy az áfonyát különleges tiszteletben kell részesíteni, mivel a gyümölcs végén található maradvány ötágú csillaghoz hasonló, és azt hitték, hogy ez a csillagos bolygó a Nagy Szellem közvetlen ajándéka az éhes gyerekeknek. Az áfonyát emésztési problémák kezelésre is alkalmazták.

 

A 20. században a nemesítések révén számos új áfonyát nemesítettek ki, melyek tetszetősebb és nagyobb termést hoztak. A gyümölcs egyre népszerűbbé vált az egész világon, és egy újabb keletű mondás szerint, most már nemcsak egy alma naponta, hanem naponta egy csésze áfonya is képes távol tartani az orvost, vagyis egészségmegőrző hatása van.

 

Magyarországon az elmúlt száz évben vált termesztett növénnyé, elsősorban kiskertekben, majd később üzemi ültetvényeken is. Kertekben jól mutat, mert szép a virágzata, termése ízletes, ősszel és télen is az ágai és a termése gyönyörű szín-kavalkádot nyújt. A gyümölcs kiválóan fagyasztható, egyesek szerint a fagyasztásból felengedett áfonya még ízletesebb, a frissen szedetnél. Nagyon fontos fagyasztás előtti alapos megmosása, hiszen a fagyasztással a baktériumok és a vírusok nem pusztulnak el. Felengedés után ezek a baktériumok újra szaporodnak és fertőzőképesek maradnak.

Az áfonyából kiváló szörp vagy lekvár készíthető. Nagyon sok festékanyagot tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Ennek köszönhetően számos gyógyhatást tulajdonítanak neki. Az áfonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, melyek képesek megkötni és közömbösíteni az oxidációs folyamatok során keletkező szabad gyököket. Bizonyított az is, hogy a fogyasztása csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét, emellett védik az érfalat az érelmeszesedéstől.

 

Nagy mértékben védi a vörösvértesteket, gátolja a daganatok növekedését. A rákos sejteket elvágja a tápanyagtól és az oxigéntől, ezáltal meggátolja a méretbeli gyarapodásukat. Több gyümölccsel összehasonlítva az áfonya rendelkezik a legerősebb hatással e tekintetben.


Az áfonyában olyan nagy molekulasúlyú vegyület található, amely baktériumellenes hatással bír. Az áfonya fogyasztásával javítható a szájhigiénia, a szájüregi gyulladások, a fogszuvasodás, húgyúti gyulladások.

 

A népgyógyászatban az áfonyát gyakran használják szívbetegségek kezelésére, ami a kálium tartalmával köthető össze. Úgy tartják, hogy heti néhány pohár áfonya-lé vagy szörp már elegendő lehet a pozitív szívhatások kiváltására. Szemgyógyszernek is tartják szürke hályog, farkasvakság esetén. Valószínű, hogy ezt a gyümölcs magas A-vitamin tartalmának köszönhetjük. Emellett, emésztőrendszeri betegségek, bőrbetegségek kezelésére is javasolja a népgyógyászat.

 

Az áfonyában található fontos tápanyagok: kalcium, magnézium, nátrium, kálium, étkezési rost, vas, foszfor, cink, mangán, szelén, réz, folsav, C és A-vitamin. 

 

Kapcsolódó könyv:

Bogyós gyümölcsök
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia