szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ágy a szekrényben

Szépzöld, 2011. jan. 02.


Azoknak, akiknek kis alapterületű a lakásuk és szobájukba problémát jelent a kényelmes fekvőhely elhelyezése, vélhetően hasznos lenne, ha az ágy nappal eltűnne. Az ággyá nyitható kanapék ezt ugyan némiképpen megoldják, ám fekvőfelületük többnyire osztott, ami nem előnyös és a helyigényük is jelentős. E hátrányokat azonban a könnyen lenyitható, szekrénybe zárható ágyak nappal megszüntetik, és csak este foglalnak el jelentősebb helyet a lakóhelyiségben.

Ágy a szekrényben

A szekrénybe csukható ágyak előnyeik vitathatatlanok, nappal könnyedén eltüntethetők, felcsukva csupán egy szekrénynyi helyet igényelnek, ugyanis magát az ágyat a szekrénykáva foglalja magába. Lenyitva viszont méreteitől függően egy- vagy akár két személynek is kényelmes éjszakai pihenést biztosít. A fekvőfelületük nem törik meg, és a bútor kialakításától függően szinte semmi nem árulkodik arról, hogy a szekrény belseje valójában egy ágyat rejt.

 

A különféle változatok könnyen a nappali szoba berendezéséhez igazíthatók, mivel a káva frontlapja - ami egyben az ágyszerkezet alaplapja is - azonos lehet a többi berendezési tárgy frontfelületeivel. Természetesen egyedi megoldások is elképzelhetők, pl. tükörbetét vagy egyéb divatos bevonat, amit keret rögzít az alaplaphoz. Egyszemélyes ágyaknál az is megoldható, hogy az egész káva szekrénysorszerűen kialakított, amelynek nagyobbik felét a lehajtható ágy foglalja el, amit az ágy alját fedő ajtólap zár le felhajtott állapotban. A lényeg az, hogy ne legyen észrevehető, hogy a bútordarabban valójában egy kényelmes ágy rejtőzik. Az is megoldható, hogy a két ágy egymás mellet helyezkedjen el, de külön-külön is használható legyen. A káva e bútordaraboknál a frontlaphoz hasonlóan mindig a berendezéshez igazodó, de megerősített anyagú és hátlappal is megszilárdított. Az alapanyag nagy szilárdságú laminált faforgácslap vagy tömörfa, amiből az igényesebb változatok készülnek. A lenyitható és a rá szerelt ágyszerkezet miatt elég súlyos frontlap könnyű mozgatását a hosszában nyíló változatoknál gázrugós csukló vasalat teszi lehetővé, a nagy teherbírású lábak pedig vagy kihajthatók, vagy kihúzhatók, és becsuklás ellen biztosítottak.

 

Az ágykeretek a matrac típusától függő méretűek, többnyire bükkfarugós ágybetéttel és a hozzáillő matraccal felszereltek, amit széles gumiszalag szorít az ágykerethez. A gázrugós, önzáródó vasalatok húzóerejét az ágy súlyához igazodva szabályozzák be.


Az ilyen ágyak szerkezeti megoldásai kétféle elrendezésre adnak lehetőséget; az ágy vízszintesen vagy függőlegesen nyitható le. Az egyszemélyes fekhelyeknél mindkettő megoldható, a kétágyas ifjúsági típusoknál azonban a vízszintes elrendezés a gyakoribb. A két személyes vagy francia ágyaknál a függőleges lenyitás a jellemző.

 

Felmerül a kérdés, hogy a fentebb leírt ágyakat lehet-e saját kezűleg is készíteni. Nos, ez nem kizárt, de aligha kifizetődő és e mellett ehhez még számos szerkezeti problémát is biztonsággal kell egyénileg megoldani. Az ilyen ágyaknál ugyanis a csukló vasalata a legfontosabb. E célra a beszerezhető rugós heverő- és franciaágy vasalatok nem megfelelőek, ezért csak sima és masszív pántos csuklók jöhetnek szóba, amelyek legfeljebb csak az ágy lenyitását és felcsukását oldhatják meg. Rugós erőrásegítésre nem alkalmasak, amire azonban még az egyszemélyes fekhelyek esetében is a súlyuk miatt szükség van. Forrás: www.epitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!