szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ajtók világa – fesd bátran!

Topor Erika, 2014. szept. 02.


Rendhagyó gondolatok az ajtókról… Mit tegyünk, ha van egy régi ajtónk, és nincs pénz lecserélni, de már a régi formájában nem szeretjük? Ha az ajtó funkcióját tekintve kitűnő állapotban van, mégsem szeretjük? Varázsoljunk!

Ajtók világa – fesd bátran!

Az ajtók komoly szerepet töltenek be életünkben. Védelmet biztosítanak, hol az időjárástól, hol a betolakodó vagy hívatlan vendégektől ment meg minket. Többnyire, ha egy ajtóra gondolunk, akkor elsősorban a barna keretben egy barna ajtólapra asszociálunk, rajta rézkilinccsel. Mi van akkor, ha az ajtónkat is egyéniségünkhöz szabnánk?

Manapság a gyártók egyre több időt fordítanak a formatervezésre, a boltívekre, és az üvegek mintázatára a kialakítás során, de egyelőre igen borsos árat kell fizetnünk egy ilyen csodaszép ajtóra, ezért a nagyvilágba kitekingetve számos ötletet összegyűjtöttünk, hogy ha magunk akarnánk az ajtónkat egyéniségünkre szabni, akkor milyen lehetőségeink vannak.

Főleg a mediterrán országaira igaz, hogy a háztól elütő, merész színbe festik vagy a házat, vagy a rajta található nyílászárókat. A fehér házakra kék ajtók és ablakok kerülnek: mindenki rögtön a görögökre asszociál. London és Párizs ajtó-művészete sem utolsó, de talán egy-egy Balti-tenger melletti kisvárosban is szembekerülünk ilyen műalkotással.

Valójában akkor mutatnak jól ezek a merész színek, ha a kontraszt éles. A fekete vagy sötétszürke házhoz épített piros ajtó, fehér keretben filmbe illő brit hangulatot teremt. Ugyanígy ha a levendulaszín a kedvencünk, miért ne festhetnénk arra az ajtót is?

Az élénk színekhez többnyire jól mutat a fehér a keret, főleg a téglaburkolat mellett mutat esztétikusan. A növényválasztásnál is hasonlóan járhatunk el, az ajtó színe tükrözheti a kedvenc virágunk színvilágát is, és még tökéletesebb lesz a harmónia.

Természetesen bármilyen figurális mintázatot is festhetünk rá, nem kell feltétlenül egy színben gondolkodnunk. Mivel pont egyéniségünkhöz igazítjuk az ajtót, így a legváltozatosabb mintákat is festhetjük rá.

Mire van szükségünk a festéshez?

A festéshez jó minőségű ecsetre, vagy ecsetkészletre lesz szükség. Minél aprólékosabb mintát szeretnénk festeni, annál finomabb végű ecsettel dolgozzunk.

A festéket és az ecsetet bármilyen barkácsüzletben meg tudjuk vásárolni, készen vagy kevertethetjük is. Az utóbbi esetben a pontos színhez vagy a szín kódját érdemes tudni, vagy vinni egy mintát (falevél, textil, virágszirom, fénykép,…), ami alapján be tudják azonosítani az általunk kívánt árnyalatot. A fényes és matt festékek színhatása árnyalataiban eltér, ezért érdemes ezt is előre jelezni, hogy fényes vagy matt felületet szeretnénk készíteni. A festék sűrűségét is aszerint állítsuk be, hogy egyszínű, vagy mintás ajtóra vágyunk, mert az egyszínű esetében akár többször is lehetőségünk van átmenni a felületen a teljes takarás érdekében, viszont az apró mintákat többszörösen nem tudjuk átkenni, vagy legalábbis igen időigényesen.

A hígító, törlőkendő, festők által használt ragasztószalag a kellemetlen melléfestések ellen, illetve sok-sok újságpapír vagy nagy nejlon a csöpögések elkerülése végett szintén szükséges a mázoláshoz.

Az ajtó lapját és a keretet külön érdemes kezelni, és az ajtólapot leakasztva fessük stabilan lefektetve. Az egyik oldal megszáradt, fordítsuk meg az ajtószárnyat, és fessük le a másik oldalát is kedvünk szerint. A kilincset, zárszerkezetet érdemes a festés előtt kiszedni, hogy a festéktől ne koszolódjon össze, illetve nem ragadjon be az zár nyelve, kilincse az odafolyó festéktől. Az ajtót teljes száradás után helyezzük vissza a keretbe, így nem kell attól félni, hogy a becsukáskor az ajtótokkal összeragad.

A végeredmény mindenképpenp és szemet gyönyörködtető lesz! Festésre fel!

Kapsolódó cikk: Építs játszóteret!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia