szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Alattomos mérgező a sisakvirág

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 27.


A boglárkafélék családjába tartozik, népies elnevezései a kék sisakvirág, illetve Katika répája. 

Alattomos mérgező a sisakvirág

Akár 1 m magasra megnövő elágazó szárú, évelő növény. Gyöktörzse kúp alakú, répaszerű ikergumó. A sötétzöld, nagy, szórt állású levelei tenyeresen szeldeltek, a szár felső részén kisebbek. A szár csúcsain ibolyaszínű vagy sötétkék virágok fejlődnek. Dús fürtökben vagy bugában álló virágzata júliustól szeptemberig virágzik. Az ötös szerkezetű virágok feltűnő színét a csészelevelek adják. Termése csillagszerűen rendeződött hármas tüsző.

Európában elterjedt vadvirág. Magas hegyvidéki tisztásokon, köves, sziklás helyeken, hegyi patakok mentén fordul elő, alhavasi övezetben. Nitrogénben gazdag talajt kedveli.

Ugyancsak vadon fordul elő száraz bokorerdőkben, lejtőkön a méregölő sisakvirág, melynek virágai halvány zöldessárgák, és ősszel nyílnak, valamint a karcsú sisakvirág, mely a Dunántúlon, főleg Kőszeg környékén honos. Egyes fajtáit dísznövényként termesztik. A nemzetség minden faja mérgező.

A növény minden része alkaloidoikat tartalmaz, a legtöbbet a gumók. Az akonitin egyike a legerősebb méreganyagoknak. Gyorsan felszívódó méreg, hatását az idegrendszerre fejti ki. Tiszta anyagként az akonitin ma már ritkán kerül forgalomba. Köhögéscsillapító gyári gyógyszerek alkotórésze lehet, alkoholos kivonatát köszvény kezelésében, valamint arcidegfájdalom kezelésében használják. Házi szerek készítésére nem alkalmas. A növény szárítás után is megőrzi toxikus hatását.

A növény begyűjtőinek, feldolgozóinak oda kell figyelniük a sisakvirág erős hatására, a mérgezések megelőzése miatt. A sisakvirág gyökere összetéveszthető a zellerrel vagy a tormával, legyünk körültekintőek. Toxicitását már az ókorban is ismerték. A mérgező anyag elfogyasztása után rövid időn belül bizsergő, égető érzés lép fel a szájban, a torokban, nyelőcsőben, az ajkak zsibbadnak érzéketlenné válnak, majd a kéz, láb és az egész testre kiterjed. A testhőmérséklet csökken, hidegveríték, látás és hallászavar lép fel, csökken a vérnyomás.

Az égető, csípős ízű növényt az állatok általában elkerülik, de megtörténhet, hogy kisebb mennyiségben mégis elfogyasztják. Az ilyen állatok mérgeződnek és a tejük is mérgező lesz. 

Kapcsolódó cikk: A nagy Szentjánosbogár, a kerti segéderő
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia