szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Alkoss falra kúszó buja virághegyeket!

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 07.


A kertek megszállottjai számára nincs olyan terület, amit ne lehetne befedni virágokkal. Nincs ez másképpen a falakkal sem, hiszen léteznek olyan fajok is, melyek felkapaszkodnak a sík felületeken. Mielőtt azonban rohannánk ültetni, nézzünk körül, hogy mivel érdemes kezdeni, illetve azt se felejtsük el, hogy nem biztos, hogy a vakolat elbírja majd a virágok jelentette terhelést.

 

Alkoss falra kúszó buja virághegyeket!

Trombitafolyondár

 

Azoknak, akik gyors eredmény szeretnének, és mielőbb be akarják fedni a falat, vagy el akarják rejteni a kerítést, azoknak jelent tökéletes megoldást a trombitafolyondár. Ez a szépség nem csak gyorsan nő, hanem fantasztikus virágokkal is megajándékoz bennünket. Nagyon jól tűri a szélsőséges viszonyokat is, így ideális az olyan kezdő kertimádóknak is, akik egyelőre nem tudják, hogyan is kell a virágokat gondozni, de szeretnének egy kis sikerélményt.

 

Csodálatos látványt nyújt, ahogyan méregzöld levelei mellett a hajtások végén fürtökben csüngenek alá a trombita alakú, narancssárga virágai. Azt azonban nem árt tudni, hogy mindennek megvan az ára. A trombitafolyondár valóban extra gyorsasággal nő, főleg ha elég napot kap, de azt is tudni kell, hogy nagyon szapora, és erőszakos növény. Szinte az egész kertben hozza majd új és új hajtásait, feltekeredve a fákra, bokrokra, haszonnövényekre, és tönkre is teszi azokat. Így érdemes odafigyelni rá, hogy rendszeresen legyen metszve, és hogy a nem kívánatos, bújó indákat rendszeresen el tudjuk távolítani.

 

Jázmin

 

Aki igazi szépségre vágyik a házfalon, az választhatja a jázmint is, hófehér virágai biztosan nem kerülik el senki figyelmét, nem is beszélve arról, hogy milyen bódító illatfelhőt áraszt magából. Arra számítani kell, hogy a jázmint nem tudjuk kiültetni a kertbe, illetve azt a fajtát, ami kúszik, mivel több kivitele is létezik. Ez ugyanis nem vastagszik meg annyira, mint a többi futónövény, így a téli fagyokat nehezen viseli. Cserépben tartva azonban tökéletesen elvan, ha télen hűvösben tartjuk, és kellő napot biztosítunk neki, akkor bőven virágzik. Érzékeny a túllocsolásra, és nem szereti a közvetlen, tűző nyári napot sem.

 

Világszép.hu - Járjuk be a világot együtt! 

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!


Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára!

 

Legfrissebb poszt: A sötét Párizs - Erre nem lehet felkészülni!

 

Hajnalka

 

Romantikában nem lesz hiány azoknak, akik szeretik a hajnalkát. Ez a futónövény szintén csenevész kis ágacskákkal rendelkezik, a szára sem túl vastag, és könnyen el is lehet törni. Ebből adódóan nem nő meg olyan hatalmasra, hiszen minden tél után elölről kell kezdenie a fejlődést. Cserébe viszont ezt elképesztő sebességgel teszi, így egyetlen év alatt teljesen képes befutni a kerítés egy adott szakaszát. Hajnaltól délig pedig szépséges kék virágfejei díszítenek, amik egy férfitenyér méretét is elérhetik.

 

Hortenzia

 

A kertészetekben az egyik leghálásabb növény a hortenzia. Nem csak azért, mert nagyon jól elvan azokon a helyeken, ahol minden más növény kipusztul, hanem azért is mert a színét is mi határozhatjuk meg. Ez a növény szereti a savanyú talajt, és a félárnyékot, tehát a ház északi fekvésű falait is képes befutni. A talaj összetételétől, annak savanyúságától függően változik a virágok színe is, ez a kúszó változat esetében azonban nem mindig érvényesül. Ennek oka, hogy megfelelő gondozás mellett akár 6 méterre is felkapaszkodik, és labdaszerű virágfejeivel díszíti a házat. De hogy még egy kicsit csábítóbbá tehesse magát, a kúszó hortenzia bokros rokonával ellentétben még illatozik is, ráadásul nem is akárhogyan. Bódító illatfelhői pedig megédesítik még a legstresszesebb napok befejezését is.
 

Kapcsolódó cikk:

Orrcsiklandozó virágbombák
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia