szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Allergiák

4+1 dolog a lakásban, ami allergiát okozhat

4+1 dolog a lakásban, ami allergiát okozhat
Valószínűleg mindenki ismer jó néhányat a fenti allergiát okozókból, viszont most az 5 leggyakoribbat összeszedtük és megoldást találtunk rájuk!

Ételallergiák

A táplálékallergia a szervezet védekező rendszerének megváltozott viselkedése az ételek bizonyos alkotóelemeivel szemben. Ételallergia esetén a táplálék egy vagy több összetevője antigénként viselkedik, és egy kóros immunológiai reakcióval együtt járó specifikus tünet együttest vált ki.

Gluténérzékenység

A coeliakia görög eredetű szó, jelentése has. Magyarul lisztérzékenységnek/gluténérzékenységnek nevezzük. A glutén-szenzitív enteropátia egész életen át tartó glutén-érzékenység - intolerancia - , melyet a gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén vált ki a genetikailag érintett egyénekben.

Hal allergia

A halakban található allergének közül a legtöbb panaszt a csontos halak húsában jelen lévő parvalbumin okozza. A kutatók között vita folyik arról, hogy az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket.

Keresztallergiák

Világszerte nő az allergiában szenvedők száma, a jellegzetes tünetek mögött azonban nem mindig rejtőzik valódi allergia. A tünetek megjelenésében bűnös lehet az élelmiszerekben előforduló hisztamin. A keresztallergiát okozó ételek fogyasztását érdemes elkerülni.

Mogyoróallergia

A legtöbb élelmiszerallergiás reakciót a földimogyoró okozza, a gyermekek kb. 3%-a érzékeny rá. A földimogyoró által kiváltott allergia lefutása veszélyes, akár halálos is lehet. Az immunrendszer megerősödésével az esetek nagyobb részében a szervezet képes leküzdeni az allergiát, így a panaszok 6-8 éves kor után már nem jelentkeznek.

Szója allergia

Szója allergia esetén az emésztőrendszer a szójában található két fehérjét - a glicinint és a conglicint - nem képes megfelelően lebontani. A nem megfelelően lebontott fehérje az immunrendszert védekezésre készteti, így az allergiás válaszreakciót indít.

Tejcukor intolerancia

A laktóz kizárólag a tejben előforduló összetett cukor, ami két egyszerű cukorból, glükózból és galaktózból épül fel, és a vékonybélben a laktáz enzim bontja le. Laktázhiány esetén a cukor nem emésztődik meg és nem szívódik fel, így a vékonybélben magas koncentrációban maradt cukor folyadékot szív be a bélbe, ami hasmenéshez vezet.
Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia