szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Almaillatú menta

Sulyok Józsefné, 2010. márc. 01.


Ismerjük meg ezt a gyümölcsillatot árasztó növényt, amely dísznövényként és fűszernövényként is egyaránt megállja a helyét!

Almaillatú menta

Az ajakosok családjába tartozik, elterjedési területe Európa keleti és déli részétől egészen a Brit-szigetekig és Dél-Svédországig húzódik. Fűszer és gyógynövényként egyaránt kedvelt.

 

Az alma illatú mentta - Mentha suaveolens - gyöktörzsek kúszó tarackjain és a felszínen futó indák révén gyorsan elterjed a kertben. Felálló hajtásai akár 1 méterre is megnőhetnek. Pihés, csipkés szélű levelei almaillatúak. Az angolszász országokban almamentának hívják.

 

Nyár közepén jelennek meg a fehér, rózsaszín, vagy halványlila virágai. A szürkészöld, fehéren, vagy krémszínűen foltos levelű fajtát ananászmentának is nevezik. Az egész növény kellemes gyümölcsillatot áraszt. Igen kedvelt kerti dísznövény.

 

Több mentafajhoz hasonlóan nedves, félárnyékos helyen, humuszban gazdag talajon fejlődik szépen. A napos helyet is kedveli, ha a talaj nem túl száraz. Tavasszal vásároljunk fiatal növényeket, ha többször visszavágjuk, (amit hamar kihever), akkor szép bokrossá növekednek.

 

A mentafélék vegetatív úton igen gyorsan terjednek, és számos föld alatt kúszó hajtásukkal gyorsan benövik a területet. Ezért talajtakarásra is kiválóan alkalmas. Ha nem akarjuk, hogy nagyon elterjedjen, akkor ritkítsuk, vagy ültessük cserépbe. Földje mindig legyen nedves. Ha rozsdagomba támadja meg, a fertőzött töveket ássuk ki, égessük el.

 

Egész nyáron szedhetjük róla a friss leveleket, szárításhoz a virágzás előtti hajtásokat gyűjtsük. A konyhában gyümölcsaromája miatt kiváló édességekhez, teája kiváló üdítőital. Szőrös levelei miatt főzzük együtt az étellel.

 

A borsmentához hasonlóan az almaillatú menta is tartalmaz mentolt, emésztőszervi panaszokra hatásos, inhalálva pedig enyhíti a meghűléses tüneteket. Szépségápolásban is népszerű, frissítő fürdőhöz, vagy bőrnyugtató gőzfürdőhöz adjuk.

Utak mellé szegélynövénynek és kerítések mellé ültethetjük. Tarka levelű fajtáját balkonládákba is ültethetjük.

 

Tipp! Angol mentaszósz

Aprítsunk össze 8-9 evőkanálnyi mentalevelet és öntsünk rá 4-5 evőkanálnyi forró vizet. Keverjünk hozzá 1 ek mézet, és hagyjuk állni a krémet 1 órán át.


Tálalás előtt adjunk hozzá 3 ek ecetet (ízlés szerint balzsam, vagy borecetet), és alaposan keverjük össze. A mentaszószt bárányhúshoz kínáljuk.

 

Kapcsolódó cikk:
A mindentudó borsmenta
Kései szálkamenta

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Könyvek
Fórum

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia