szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Álmaink telke - hogyan válasszunk?

Szépzöld, 2011. ápr. 11.


Számos esetben, mikor családi házat építünk, jövendő otthonunk minden apró részletét előre megtervezzük. Gyakran azonban a legelső, kézenfekvő dolgot felejtjük el alaposabban kidolgozni, átgondolni, ez pedig az, hogy milyen legyen a telek, melyen később házunk állni fog. Cikkünkben a jó döntéshez szeretnénk támpontokat adni olvasóinknak.

Álmaink telke - hogyan válasszunk?

Családi házunk építése előtt mindenképpen át kell gondolnunk, hogy üres telken kívánunk-e építkezni, vagy a már meglévőn szeretnénk megkezdeni a munkálatokat. Ha az előbbit választjuk, tanácsos olyan települést vagy környéket választanunk, amely csendes, jó levegőjű, de ugyanakkor az infrastrukturális ellátottság is megfelel igényeinknek. Természetesen minden tervünk alapját anyagi lehetőségeink határozzák meg, így elengedhetetlen, hogy a jó döntéshez a lehető legtöbb információt, adatot megszerezzük a kiszemelt telekingatlanról. Ehhez felkereshetünk helyi ingatlanirodákat, böngészhetünk az interneten vagy újsághirdetésekben, illetve és ismerőseinktől is szerezhetünk jó tippeket.

 

Mielőtt azonban elszánjuk magunkat a vásárlásra, azelőtt mindenképpen keressük fel s helyi önkormányzat polgármesteri hivatalánál az építésügyi osztályt (vagyis az építésügyi hatóságot), hogy megtudjuk mit ír elő az adott telek beépítési feltételeiről a Helyi Építési Szabályzat (HESZ). Ennek alapján ugyanis lehetséges, hogy az általunk kiválasztott telek nem belterületen van, vagy nem is építési telek, vagyis lehetséges, hogy egyáltalán nem vagy csak korlátozottan beépíthető. Az önkormányzatnál utánajárhatunk annak is, hogy mekkora a beépítettség legnagyobb mértéke és módja, mi a megengedett legnagyobb épületmagasság, továbbá, hogy milyen funkciójú épületek helyezhetők el a településrészen.

 

Jogi és természeti adottságok

 

Természetes, hogy mindannyiunk szép kilátást szeretne otthonából, így ennek megfelelően keresettek is a panorámás telkek. Azon kívül azonban, hogy ezek vételára is magasabb, arra is figyelemmel kell lennünk, hogy a kilátásunkba adott esetben mások is beleépíthetnek. A kilátástól való megfosztás vagy annak korlátozása esetén az úgynevezett "ablakjog" azaz a leárnyékolás miatti kártérítés csakis akkor érvényesíthető, ha a szomszédunk építkezése meghaladja a jogszerű mértéket, vagyis önmagában a kilátás-korlátozás, árnyékolás tehát nem alapozhatja meg kártérítési igényt, ha az építés a kijelölt helyen, szabályosan valósult meg.

 

Szintén a helyi jogszabályokból ismerhetjük meg a település későbbi fejlődésének irányait, nem mindegy ugyanis, hogy lakóházunk egy nagy forgalmú, esetleg zajos, környezetszennyező ipari, kereskedelmi beruházás, vagy természetvédelmi terület közelében lesz, de még az sem elhanyagolható ebből a szempontból, hogy milyen az uralkodó szél iránya e területen. A fentiekben felsoroltakon kívül, még számtalan, nem jogszabályban rögzített szempont van, amely jelentősen befolyásolhatja vásárlási döntésünket. Ezek közül a teljesség igénye nélkül ismerjünk meg néhányat.

 

Infrastruktúra

 

Épület csak olyan telken helyezhető el, amely gépjárművel megközelíthető, a rendeltetésszerű használatához szükséges gépkocsiparkolás telken belül megoldható, továbbá a villamosenergia- és az ivóvízellátás, a keletkező szennyvíz elvezetése vagy ártalommentes elhelyezése biztosítható.

 

Lehetséges, hogy bár egy földrészlet beépítésre szánt területen (régebbi elnevezéssel: belterületen) van, valamely közművezeték még nincs kiépítve. Tájékozódjunk tehát a megvalósítás időbeli és pénzügyi feltételeiről, mert az infrastruktúra és közműfejlesztés manapság igen gyakran önerőből (az ottani ingatlantulajdonosok, használók pénzéből) valósul meg. A közművek, utak megépítéséhez alapterületre, helyre van szükség, ezért ha infrastrukturálisan még nem teljesen kiépített területen kívánunk telket vásárolni, elképzelhető, hogy a földrészletből területet kell leadni, ennek feltételeiről is érdeklődjünk. Forrás: www.epitinfo.hu 

 

Kapcsolódó cikk:

A környezettudatos építkezés öt aranyszabálya

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia