szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aloé ABC

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 12.


Az orvosi aloé az aloéfajok egyike és tágabb családját tekintve, a liliomfélék családjába tartozik. 

Aloé ABC

Nemzetségük kb. 250 fajt foglal magába. Dél-Amerikában, a Földközi-tenger vidékén, Dél-Kínában, Északnyugat-Indiában vadon élnek. Őshazája Elő-Ázsia, Afrika, Közép-Amerika és Északnyugat-India. Amerika felfedezése után a spanyolok közvetítésével terjedt el Dél-Amerikában Bolíviáig, illetve az 1700-as évektől Európában a Földközi-tenger partvidékén.

Nagy Sándor hódító hadjáratának sikerét az aloénak tulajdonították, mely egyszerre táplálta a katonákat és gyógyította sebeiket. Annyira fontos volt ez a növény a hadvezérnek, hogy tanítója, Arisztotelész tanácsára az Indiai-óceán északnyugati szegletébe fekvő Szokotora szigete ellen vonult, mert ott nagy mennyiségben található volt az aloé.

Száraz, szubtrópusi, mediterrán éghajlatot szereti, szárazságtűrő, fényigényes fajok. A számári kedvező klímájú országokban nagyon kedvelt dísznövény. Nálunk csak cserépben, szobanövényként fordul elő, a fagyokra érzékeny.Az aloét 400 éve használják gyógyításra, a 10 legfontosabb gyógynövény egyike.

Az ókori egyiptomiak a szépség, fiatalság, az örök élet szimbólumának tartották. Hippokratész, a „Gyógyító anyagok” c. művében az aloét vérző sebek, kelések, szemfertőzések, hasi fájdalmak, rák, vérhas-fájdalmak ellen ajánlotta.

Az arabok a „sivatag liliomának” nevezik, járványok, éhínség esetén levelét nyersen fogyasztják.

Az indiánok szent növényként tisztelték, vesekövek oldására, gyomor, bélpanaszok enyhítésére, köhögés csillapítására használták.

A kínaiak, japánok, étrendjében gyakran szerepel az aloé, préselt levét nem csak isszák, hanem leveléből különböző ételeket is készítenek.

Az aloét termő országokban a növény tömény nedvét, rovarok pusztítására permetezőszerként is alkalmazzák. Jól konzerválja a faanyagot, fából készült hajókat az aloé nedvével kezelik.

Hagymája néhány fellevéllel borított, vastag húsos. Leveli húsosak, lándzsa alakúak. Virágai fürtös, sokvirágú, lecsüngő egységet alkotnak. A virágok mindig egy oldalon állnak, színük a pirostól a szürkés halvány-sárgáig minden árnyalatban előfordulnak.
Préselés előtt a növényeket egy hétig kedvezőtlen körülmények között tartják, hideg, sötét helyen, víz nélkül, így szaporodnak fel a levélben azok a vegyületek, amelyek a szervezet ellenálló, regeneráló képességét fokozzák. Az aloé leveléből préselt lé borostyán-sárga vagy sötét barna színű, fénylő, kesernyés, savanykás ízű.

200 aktív összetevőt tartalmaz. A legfontosabb kémiai alkotórészek: a 12 fajta vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, 18 fajta aminosav, enzimek, szaponinok, pektin, stb.

Emésztést javító, méregtelenítő, gyógyítja a gyomor és bélfekélyt, tökéletesíti a vitaminok, tápanyagok felszívódását, csökkenti a koleszterin szintet, javítja a máj és epeműködést. Véd az UV sugarak ellen, javítja a látást, fokozza a nyirok és vérkeringést, stb.

Alkalmazása: Napi adagja 10-50 ml aloékivonat reggel éhgyomorra. Kedvező hatást csak rendszeres, több hónapon át tartó alkalmazás során fejti ki. Szinte minden egészségügyi problémára természetes gyógyszer.

Belsőleg: depresszió, cukorbetegség, bőrbetegség, vénás pangás, aranyér, köhögés, hörghurut, asztma, torok, prosztata betegségei, vérszegénység, vérnyomásproblémák, stb. alkalmazható.

Külsőleg: megszünteti az ínyvérzést, ínygyulladást, gátolja a fogkőképződést, a bőrgyulladást gyorsan gyógyítja, kiütéseket, pattanásokat, rovarcsípést. Lábszárfekély esetén a nedvező sebet naponta legalább kétszer dörzsöljük be szűrt aloé lével és hagyjuk a bőrön megszáradni. Ápolja a bőrt, eltávolítja az elhalt hámréteget, eltünteti a ráncokat, gátolja a hajhullást, korpásodást, táplálja a hajhagymákat.

Az illatszeripar bőrápoló krémek, szappanok, samponok stb. gyártásához felhasználja. Állatgyógyászatban kutyák, macskák, lovak baktériumos, gombás, vírusos betegségeinek kezelésére alkalmazzák.

Sportolók roboráló-szere. Jó teljesítményfokozó, idegrendszer-erősítő hatása révén enyhíti a versenysport pszichés megterhelését. Sportsérülések, izomláz esetén külső és belsőleg is alkalmazható, gyorsan regenerálja a szervezetet. 

Kapcsolódó cikk: Most így termesszük a salátaféléket!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia