szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aloe Vera, a természetes orvosság

Sulyok Józsefné, 2008. dec. 05.


Már az ókori egyiptomi feljegyzések is tanúskodnak arról, hogy az aloé nedvét és különböző formában elkészített változatát egyaránt használták gyógyászati és szépségápolási célokra.


 

Az orvosi, valódi vagy nyugat-indiai aloe (Aloe vera) klasszikus példája azoknak a nagyon hatékony gyógynövényeknek, amelyek hatását jóval ezelőtt felismerték, hogy azt tudományos bizonyítékok is alátámasztották volna. A szakemberek eddig több mint 160 különböző hatóanyagot azonosítottak benne, amelyek együtt igen figyelemreméltó gyógyító hatást fejtenek ki a szervezetre.

 

Az aloe többek között 13 különböző vitamint és ugyanennyi ásványi anyagot, 15 enzimet, több aminosavat, esszenciális zsírsavakat, több mint 10 különböző szacharidot (cukormolekulát), sebgyógyulást segítő szaponinokat, illóolajokat és sok egyéb értékes anyagokat tartalmaz. A baktériumok, gombák és vírusok ellen ható antibiotikus tulajdonságai mellett az Aloé vera erősíti és gyógyítja szervezetünket.


Aktiválja és erősíti az ellenálló képességet, így csökken a fertőzésveszély, és fokozódik a már bejutott kórokozókkal szembeni küzdelem. Nemcsak gyógyít, hanem méregtelenítő hatású is. Elősegíti a sebgyógyulást, és megakadályozza a sérülések elfertőzését. A szervezetet feltölti értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, csökkenti a gyulladást, és hűsíti a már belobbant területet.

 

Szobanövényként is nevelhető a valódi aloé, amelyről lépten-nyomon azt halljuk és olvassuk, hogy valóságos csodanövény, szinte minden betegséget meggyógyít, s kozmetikumnak is kiváló. Az aloe fajok közül gyógynövényként hasznosítják még a tövises, vagy szúrós aloét.
A kaktuszokhoz, pozsgásokhoz hasonlóan januárban magvetéssel, gyakrabban áttelelés után tavasszal tőosztással szaporított örökzöld aloé a jó vízelvezető, levegő járta talajt kedveli. A földkeverék 30%-a apró kavicsos folyami homok legyen. Nyáron a szabadban is tarthatjuk, a téli időszakban 10 fokos hőmérsékleten érzi jól magát. A hidegházban nevelt példányok piros virágaikkal gyönyörködtetnek.

 


virágzó aloeKapcsolódó rovatok:
Kertészkedés,
Hobbi

 

Kapcsolódó cikk:
Az idős növényeket hogyan fiatalítsuk?

Szobai sziklakert pozsgásokból

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!