szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Alternatív karácsonyfák - Nincs hely a fő karácsonyi dísznek?

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 15.


Akármennyire is szeretjük a karácsonyt, van amikor egyszerűen nem tudjuk hova rakni a fát. Ilyenkor két kényszermegoldás szokott születni: apró, esetleg fejletlen fát keresünk, amit be tudunk szuszakolni egy sarokba vagy nagy sóhajok közepette lemondunk a karácsony egyik legszebb díszéről. De ennek nem kell feltétlenül így lennie!

Alternatív karácsonyfák  - Nincs hely a fő karácsonyi dísznek?

Ágak

Ha nincs elég helyünk, akkor sajnos csak egy egészen kicsi karácsonyfát engedhetünk meg magunknak. Ezt beszerezni azonban nem egyszerű, így jellemzően marad a műfenyő, vagy még az sem. Pedig nem kéne feltétlenül így lennie, hiszen van olyan felület a lakásban, ami ebből a szempontból nagyon jól kihasználható, igaz, egy kicsit eltér a megszokott fenyő stílustól. Az elkészítéséhez szükségünk lesz néhány fenyőágra, és szögekre. Az ágakat fenyőformában elrendezve rögzítsük a falon, egy olyan részen, ahol elfér a képektől és polcoktól. Ezt azután könnyedén lehet díszíteni, és igazán nem foglal sok helyet.

Égők

Ha nem szeretnénk a falat szögekkel tönkretenni, akkor egy kis celluxszal is megoldhatjuk a dolgot. Igaz, ebben az esetben sajnos az ágakról le kell mondanunk, hiszen az a súlyt nem képes a ragasztószalag megtartani, ám egy fenyőformára rendezett égősorhoz tökéletesen alkalmas. Sajnos azzal is számolni kell, hogy a díszekkel is csínján kell bánni, mivel ez is többletsúlyt jelent, de maguk az égők is nagyon szépen díszítik a lakást, így nem feltétlenül fog hiányozni az extra ék.

Gömbök

Ugyanezen az elven az égősort helyettesíthetjük gömbökkel is, csak itt egyenként kell gondoskodni a rögzítésről. Ám ha ez így nagyon sziszifuszinak tűnik, akkor a gömböket kössük fel egy hosszú, színes szalagra (például pirosra), és azt rögzítsük a falon. Ha szeretnénk, ezzel a technikával kombinálhatjuk az égősort is, csak mindkettőt külön rögzítsük. A gömbös dekorációt elkészíthetjük térben is. Ahhoz kelleni fog egy olyan keret, ami egyrészt fellógatható a plafonra, másrészt egy hálós anyag van benne, hogy bőven lehessen rá kötözni. Különböző hosszúságú, vékony szalagokra rögzítsük a gömböket és rendezzük őket úgy, hogy lógatva egy kúp alakot adjanak. Ha a szalagok zavaróan sokat kitakarnak, akkor dolgozhatunk damillal is, így olyan lesz, mintha a gömbfa lebegne.

Váza

A helyspórolás úgy is megoldható, hogy nagyobb ágakat szerzünk be, és azt vázába állítva díszítjük fel. Erre alkalmasak természetesen az örökzöldek ágai is, de nem kell ehhez ragaszkodni. Egy sok elágazással rendelkező ág is nagyon mutatós, főleg ha előtte lefestjük. A kis ágara remekül lehet a gömböket lógatni, és a fényfüzér is nagyon jól mutat rajta.

Szobanövény

Ha nem szeretnénk, hogy ennyire élettelen legyen a karácsonyfánk, akkor választhatunk alternatív megoldásként egy szép, és terebélyes szobanövényt is. A legjobb, ha van otthon szobafenyő, hiszen ezt nem kell külön megvenni, nem árt neki a szoba melege, és nem kell külön kerülgetni, mert a helye már régen adott. Ha azonban ez nincs otthon, akkor sem kell elkeseredni, hiszen egy nagyobb fikusz, vagy más, kisebb leveles dísznövény is tökéletesen megfelel a célnak. Tény, hogy nem fenyő, de zöld, élettel teli, és mindenképpen takarékos megoldás mind hely, mind pedig a pénztárca szempontjából.

Kapcsolódó cikk:

Készíts ajándékot karácsonyra! – Hógömb és díszkeretek

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia