szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Alternatív polcrendszerek

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 04.


Polc sok mindenből lehet. Ha egy kicsit körbenézünk a környékünkön, akkor olyan dolgokra lelhetünk, melyekből nem csak hogy tökéletes tárolókat kreálhatunk, de ráadásul kifejezetten divatos és egyedi polcrendszereink lehetnek.

Alternatív polcrendszerek

Fa dobozok

 

A kisebb-nagyobb fa dobozokat remekül fel lehet használni polc gyanánt. Ugyan nem klasszikus kinézetű tároló lesz a végeredmény, de ez talán nem is olyan nagy baj. Szedjünk össze néhány fa dobozt, és egy kicsit pofozzuk ki őket. Mindenek előtt, ha lehet, akkor egy nagyjábóli egységet képezzenek. Nem kell feltétlenül egyszínűnek lenniük, de legyen valamilyen rendszer a kinézetükben, ellenkező esetben a szemnek zavaró lesz rájuk pillantani. Ezután, ha mindkét fele zárt, akkor az egyik hát, vagy előlapot szedjük le a dobozról. Fogjunk szöget és kalapácsot, vagy fúrót és csavart, és rögzítsük a „polcainkat” a falra. Lehetőleg szinteltolással, valamilyen egyedi formát követve helyezzük el őket, ne egy sorba, mert úgy kissé unalmas benyomást kelt majd. A dobozos polcrendszernek több előnye is van: újrahasznosított, tehát védjük a földet és a pénztárcánkat, egyedi, és ráadásul rögtön dupla tároló felületet kapunk, hiszen a doboz belső felér, és a tetejére is tudunk csetreszeket pakolni.

 

Kötélre kötve

 

A polcok igazán akkor szépek, ha valami különlegesség is van bennük. Ezt egyszerűen elérhetjük úgy, hogy ha lógatjuk őket. Ehhez kelleni fog egy vastagabb, sodort natúr anyagú kötél, és persze deszkák. A fa lapokat fúrjuk ki mindkét oldalon. Ezután a kötelet vágjuk két egyenlő darabra, és fűzzük át az első deszkán, majd csomózzuk meg a végét jó erősen. A következő polc kívánt távolságánál legyen megint csomó, majd a deszkát fűzzük fel, és így tovább. A polcrendszert rögzítsük a plafonhoz egy olyan csavarral, vagy karabinerrel, aminek a teherbírása elég nagy, hiszen súly lesz bőven rajta. Ezután pakolásszunk a vadonat új tárolónkra kedvünk szerint. Alapvetően a polc nem fog mozogni, hiszen a fal és a rárakott súly megakadályozza ebben, de azért arra figyeljünk, hogy ha valaki meglöki, akkor a dolgok könnyen borulhatnak rajta.

 

Megunt létra és maradék csövek

 

Ha van otthon egy olyan fa létra, amire már nem szívesen állnánk rá, de kidobni sem szeretnénk, akkor csináljunk belőle polcot. Ehhez nem kell más, mint felcsiszolni, lefesteni, vagy bármilyen eljárással egy kicsit kicsinosítani. Ezután a falba kerüljön 4-6 vastagabb fém tartó. Amire a létrát vízszintesen fel tudjuk akasztani. Mérjük be a távolságot, hogy mennyire álljon el a faltól, és hogy hova kerüljenek „távtartók”. Vegyük le a létrát, és a jelölésekhez verjünk be szögeket olyan mélyen, ahogyan szeretnénk, hogy a polcunk kiálljon. Ha egy fokkal extrémebbet szeretnénk, akkor vágjunk le egy darabot a létrából, és a polc kerüljön a sarokba. Így olyan lesz, mintha megtörne az eszköz.


Maradék csöveket is felhasználhatunk arra, hogy könyveket tartsunk rajtuk. Keressünk egy hosszabb és két rövidebb darabot, valamint két gömbcsuklót (ha a rövidebb darabok vége hajlított, akkor ez utóbbiakra nem lesz szükség). Ezután szereljük össze a csöveket és rögzítsük a falra, vízszintesen. A kisebb daraboknak köszönhetően a könyvek tökéletesen megállnak a nagyobb csövön, és mi hozzájutottunk egy designer polchoz.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia